Spekülasyon ve spekülatör kavramları ne anlama gelmektedir?

Ekonomi sözlüklerimizde yerini alması gereken kavramlar olan ''spekülasyon'' ve ''spekülatör'' kavramlarına gelin hep birlikte yakından göz atalım

Spekülasyon ve spekülatör kavramları ne anlama gelmektedir?

Spekülasyon kısacası, seri bir biçimde kara geçmek için herhangi borsada işlem görmekte olan bir varlığın alınması veya satılması işlemine verilen isimdir. Diğer bir anlatımla, spekülasyon kavramı, ilerideki bir tarihte bir varlığın ya da hissenin fiyatının artacağı beklentisi ile o varlığın satın alınması işlemine verilen isim olarak göze çarpmaktadır.

Spekülasyon, en basit hali ile ani gelişmekte olan fiyat değişimlerinden kar sağlamak için hayata geçirilmekte olan tüm eylemlerin genel adıdır. Bu konu hakkında bir örnek vermemiz gerekirse:

Örnek olarak fiyatı henüz düşük bir seviyede bulunan bir hisse senedini satın alıp fiyatı beklediğimiz seviyeye eriştiği zaman o hisse senedini satarak kar ediyorsanız bu spekülasyon işlemi yaptığınız anlamına gelecektir.

Spekülasyon gerçekleştirilirken, bir menkul kıymetin ya da varlığın temel düzeydeki analizine değil, genel olarak piyasa fiyatı hareketliliklerine bakılmalıdır ve teknik analize dayalı kararlar alınmalıdır. Bununla birlikte, spekülatif yatırımcılar olarak tabir edebileceğimiz yatırımcılar ''al ve tut” prensibiyle işlem yapmamaktadırlar. Bunun yerine çoğunlukla kısa vadeli fiyat dalgalanmalarından fayda sağlamayı amaçlayarak “al ve sat” yaklaşımıyla yatırımlarını gerçekleştirmektedirler.

Spekülasyon ve spekülatör kavramları ne anlama gelmektedir? - Resim : 1

Borsa'da spekülasyon kavramı:

Borsa sektöründe büyük ölçüde riskli olarak görülen firmalara ait hisseler genel olarak spekülatif hisse senetleri biçiminde adlandırılmaktadırlar. Spekülatif hisse senetleri, yüksek riskli olmalarından kaynaklı olarak yatırımcılara çok kısa sürede yüksek seviyede karlar getirebilecekleri gibi aynı zamanda yine çok kısa bir süre içerisinde büyük oranlarda sermaye kaybettirebilirler.

Çok düşük hisse fiyatlarına sahip küçük hisseler veya değeri düşük olan hisseler spekülatif hisse senetlerine örnek olarak verebileceğimiz bazı hisse senetleridir. Bazı borsa spekülatörleri, işlem günü içerisinde hisse senedi fiyatlarında meydana gelmekte olan gün içi dalgalanmaları tabir edilen gün içerisindeki ani fiyat düşüş ve artışlarından kazanç sağlamayı hedeflemektedirler. Spekülatör kavramını açıklamamız gerekir ise:

Spekülatör:

Borsa'da düzenli bir biçimde spekülatif yatırımlar yaparak kazanç sağlamayı hedefleyen yatırımcılar spekülatör olarak adlandırılmaktadırlar. Spekülatör kavramını biraz daha açmamız gerekir ise; spekülatör, ileri bir zamanda karlı bir biçimde satmak amacıyla varlıkları, para birimlerini, finansal araçları ya da emtiaları satın alan kişi olarak tanımlanabilmektedir.

Spekülasyon ve spekülatör kavramları ne anlama gelmektedir? - Resim : 2

Ayı Piyasası Spekülatörü:

Ayı piyasası spekülatörü, ileri bir tarihte bir varlık veya menkul kıymet fiyatının düşmesini bekleyen spekülatörlere verilen isimdir. Bu spekülatörler fiyat düşüşlerine odaklanır. Böylece gelecekte bir noktada daha düşük bir fiyattan geri satın alabilme amacıyla kâr elde etmeyi hedeflemektedirler.

Boğa Piyasası Spekülatörü:

Boğa piyasası spekülatörü, ileri bir tarihte daha yüksek bir fiyata satma amacıyla varlıklar veya menkul kıymetler satın alan yatırımcılara verilen isimdir. Bir boğa spekülatörü, esas olarak satın aldığı varlık veya menkul kıymet fiyatlarının yükselişine odaklanır, hedefinin gerçekleşmesini bekler ve bundan kar elde etmeye çalışır.

Spekülatörlerin en önemli temel özelliklerinden biri, gerek ayı piyasası gerekse de boğa piyasası kapsamında kolayca alım satım yapmaları ve hem uzun hem de kısa vadede neredeyse eşit derecede rahat harekete geçebilir olmalıdır.

Etiketler