Türkiye makarna ihracatında ikinci oldu!

Makarna ihracatında dünya ikincisi seçilen Türkiye İtalya'dan sonra rekor bir satışa imza attı. İşte detaylar...

Türkiye makarna ihracatında ikinci oldu!

Türkiye makarna ihracatında dünya ikincisi

Türkiye 2021 yılında yapılan toplam 160 ülkeye yapılan 1 milyon 370 bin ton ürün ihracatından 780 milyon dolar elde ederek makarna ihracatında ikinci sıraya yerleşti. Makarna ihracatında İtalya’dan sonra dünyada ikinci sırada yerleşmiş olan Türkiye’nin geçen yıl yaptığı dış satım, bir önceki yıla oranla değer olarak hesaplandığında %3 artış gösterip 780 milyon dolara kadar ulaşarak büyük hasılat elde edildi.

Buna ek olarak toplamda 1 milyon 370 bin ton ürün ihracatı yapan sektör, en çok dış satımı 731 bin tonla Afrika ülkelerine gerçekleştirip ve 379 milyon 503 bin dolar gelir sağlandığı biliniyor. Güney Amerika ülkeleri 218 bin tonla ikinci, Asya ülkeleri 98 bin tonla üçüncü, Orta Doğu ülkeleri 64 bin tonla dördüncü sırada yer alırken Türkiye bu listede 2. Oldu. Avrupa Birliği ülkelerine de geçen yıl 18 bin ton makarna gönderildiği biliniyor ve yüksek oranda bir ihracat söz konusu olduğu biliniyor.

160 ülkeye ihracat yapıldı!

Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu şu cümleleri kurdu. “Geçen yılın ilk 4 ayında ihracatımızda yaklaşık yüzde 15 düşüş gerçekleşti. Sonrasında sektörümüzün, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığıyla yaptığı istişareler neticesinde buna kalıcı bir çözüm bulundu ve aşmış olduk. Bundan sonraki toparlanmayla yılı miktar bazında yüzde 9 düşüş ancak değer bazında yüzde 3 artışla kapatma başarısı göstermiş olduk.” Diyerek ekledi.

 “Bu yıl revize ettiğimiz hedef olan 1 milyar dolarlık dış satıma emin adımlarla ilerleyeceğiz. Artık, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığıyla aldığımız tedbirler kalıcı hale geldi. İç tüketimle birlikte değerlendirdiğimizde sektörümüzün toplam büyüklüğü 1,5 milyar doları aşmış durumda. İhracat ve iç tüketim dengesini de koruyoruz. Cümleleri ile konuşmasını bitirdi.