Sendika, işçiye zam talebinde ortak karar alındı

Türkiye’nin ihracat şampiyonu dev endüstri kuruluşlarının yer aldığı metal işkolunda toplu iş protokolü sürecinde Türk Metal Sendikası 2021 – 2022 yılları birinci 6 aylık dönemi için ortalama yüzde 29.57 oranında zam talep etti.

Sendika, işçiye zam talebinde ortak karar alındı

Kamu işçilerinin ve memurların toplu sözleşme süreci tamamlandı, maaş zamları belli oldu. Şimdi de özel sektörün en büyük toplu iş protokolü süreci başlıyor. Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında yapılacak metal işkolu grup toplu iş protokolü, hem işçi sayısı hem de işkolundaki endüstri kuruluşlarının büyüklüğü bakımından özel sektörün en büyük toplu iş protokolü özelliğine sahip. Sözleşmenin yapılacağı metal işkolunda Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumundaki otomotiv, demir çelik, elektronik ürünler ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyette bulunan Ford Otomotiv, OYAK Renault, Arçelik, TOFAŞ, Mercedes Benz Türk, Aygaz, BSH Ev Aletleri, Bosch, Türk Traktör, İzmir Demir Çelik, Man Türkiye, Siemens, Otokar, İÇDAŞ, Çolakoğlu Metallurji gibi dev endüstri kuruluşları yer almakta.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk – İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, toplu sözleşme için sunacakları teklifi açıkladığı basın toplantısında, sözleşme kapsamındaki işyerleri arasında Türkiye’nin en büyük 50 endüstri kuruluşundan 13, en büyük 100 endüstri kuruluşundan ise 20 işletmenin yer aldığına dikkat çekti.

Sözleşmenin Eylül 2021 – Eylül 2023 dönemini kapsadığını belirten Kavlak, taleplerini hazırlarken 120 bin üyeye anket uyguladıklarını, ayrıca bir araştırma şirketine 10 binin üstünde üye işçinin katılımı ile anket yaptırdıklarını söyledi. MESS’e bağlı işyerlerinde görev yapan 700 işyeri temsilcisiyle bir çalıştay yaptıklarını da kaydeden Kavlak, bütün bunların ardından Başkanlar Kurulu kararı ile isteklere son şeklini verdiklerini anlattı.

Pevrul Kavlak, saatlik ücreti 20.50 TL’nin altında olan işçiler için evvela saat başına 90 kuruş iyileştirme istediklerini söyledi. Bunun yüzde 2.57 zam manasına geldiğini belirtti. Bu iyileştirmenin ardından bütün ücretlere yüzde 27 zam istediklerini kaydeden Kavlak, ilk 6 ay için ortalama zam taleplerinin yüzde 29.57 olduğunu söyledi. Kavlak, diğer 6’şar aylık dönemlerde enflasyon oranında artışın beraberinde üçüncü 6 ayda saatlik ücretlere 1 TL artış yapılmasını istediklerini anlattı.

Pevrul Kavlak, sosyal yardımlarda ise ilk yıl yüzde 35, ikinci sene de enflasyon artı yüzde 4 zam talep ettiklerini belirtti.

2019 yılındaki toplu iş protokolünde 112 000 metal işçisinin ücretlerine ilk 6 ay yüzde 17.12 oranında zam geldi. O tarih boyunca minimum ücret 2 000 558.40 TL iken ortalama ücretler 4 bin 665 TL’den 5 000 465 TL’ye yükseldi.

Yeni toplu sözleşme süreci başlarken minimum ücret 3 000 557.50 TL, toplu iş protokolü kapsamındaki Türk Metal üyesi işçilerin ortalama ücreti ise sosyal haklar ve diğer yan ödemeler hariç dahil olmak üzere 6 000 375 TL seviyesinde bulunuyor.

Grup toplu iş protokolü 179 işverene bağlı 210 işyerini kapsayacak. Sözleşme Türk Metal üyesi yaklaşık 127 bin işçiyi ilgilendiriyor.

Etiketler