Rusya'nın çıkışı Türkiye'ye yaradı!

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusya'nın gelişen piyasa tahvil endekslerinden çıkarılması hakkında yeni veriler gelmeye devam ediyor. Elde edilen veriler ışığında tahminlere göre Rusya'nın ayrılığı Türkiye'nin yararına olacak! İşte veriler...

Rusya'nın çıkışı Türkiye'ye yaradı!

Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya'nın gelişen piyasa tahvil endekslerinden çıkarılması, birçok analist tarafından Türkiye'nin yararına olarak yorumlandı.

Rusya'nın gelişen piyasa tahvil endekslerinden çıkarılmasının ardından Türkiye'nin JP Morgan gelişmekte olan piyasa tahvil endeksi ve Bloomberg gösterge endeksinde yaklaşık 4 puanlık bir artış sağladığı gözlemlendi. Genel olarak tabloya bakıldığında ise Türkiye, göstergelerde yedinci sırada yer almaya devam ediyor.

Bank of America Merrill Lynch'in yayınladığı EDFR Global verilerine bakılarak yapılan analizlerde de Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği satış işlemlerinde gelişim gösteren ülkelerin fon havuzlarından yaklaşık 15 milyar dolardan fazla çıkış olduğu tespit edildi. Analistlerin yorumları nezdinde yaşanılan olayların sonucunda Türkiye'ye olan mevcut ilginin zamanla artış göstermesi bekleniyor.

Türkiye'nin nitelikli tahvillerine ilgi artacak!

Yaşanılan süreç hakkında açıklamalar yapan ve piyasalar hakkında düşüncelerini dile getiren Union Investment Privatfonds Gelişen Ülke Piyasaları Birimi Yöneticisi Sergey Dergachev, "Bir ülkenin endeksteki ağırlığı artarsa genel olarak kredi risk primini kısa vadede destekler. Portföylerindeki varlıkları gösterge endekse ayarlayan birçok pasif yatırımcı Türkiye'nin nitelikli tahvillerine yönelecektir" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın çıkışının gerçekleşmesinin ardından 70 gelişen ülkenin 52'sinde ağırlık artışı gözlemlendi. JPMorgan endeks verilerine bakıldığında Türkiye, Kasım ayından bu yana en düşük risk seviyelerine ulaştı. Bloomberg endeksinde ise Türkiye Hazinesi'nin 2 milyar dolarlık tahvil ihracatıyla birlikte toplam 25 milyar dolar değerinde tahvili piyasalara eklenmiş oldu. Türkiye'nin Morgan Stanley Capital International (MSCI) Gelişen Ülke hisse senedi piyasaları endeksindeki ağırlığı ise yüzde 0.3'ün altında olarak gözüküyor.