Rosengren: Fed varlık alımı azaltımına aralık ayından önce başlamalı

Boston Fed Başkanı Rosengren, varlık alımı azaltımına aralık ayından önce başlanması gerektiğini düşünüyor.

Rosengren: Fed varlık alımı azaltımına aralık ayından önce başlamalı

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, yeni açıklanacak istihdam raporunun pozitif bir yörüngeye işaret etmesi durumunda varlık alımlarının azaltılmasına eylül ayında başlanması yönünde bir karara destek verebileceğini aktardı. Fakat Rosengren, tercihinin varlık alımı azaltımına ekim ya da kasım ayında, aralık ayından önce başlanması yönünde olduğunun da altını çizdi.

Rosengren, açıklamasında şunlara değindi:

''İki ay üst üste 900 binden fazla istihdam yaratıldı ve işsizlik oranı yüzde 5,4'e geriledi. Eğer güçlü bir istihdam raporu daha gelirse, varlık alım programını azaltmaya başlamaya hazır olduğumuzu eylül ayında duyurmanın destekleyicisi olurum.''

Fed yetkilisi öte yandan ekonominin arz ve iş gücü darlıkları yaşadığı ortamda tahvil alımlarını olmaları gerektiği kadar etkin olmadıklarını da vurguladı. Bununla beraber Rosengren, ücretlerde büyümenin devam etmesi durumunda Fed faiz artırımının tahmin edilenden daha hızlı olabileceğine inandığını da ifade etti.

Konuşmasında Fed'in enflasyona yönelik önemli ilerleme koşulunun karşılandığını da aktaran Rosengren, enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 2,1 ya da 2,2'den çok daha yukarı gitmesini beklemediklerini vurguladı.

Etiketler