Prim nedir?

Hepimiz hayatımızın belirli bir döneminde satın almış olduğumuz herhangi bir ürün için sigorta yaptırmışızdır. Ancak sigortacılık sektörünün en önemli kavramlarından biri olan ''prim'' kavramını tam olarak bilmeyiz. Gelin sigortacılığın esası olan ''prim'' kavramına hep birlikte göz atalım.

Prim nedir?

Sigortacılığın en önemli terimlerinden bir tanesi olan prim, sigorta satışını yapan kurumun vermiş olduğu teminatı satın almak için sigorta ettiren veya sigortalı tarafından ödenen bedeldir. Bu prim her sigorta ürününe göre farklı riziko koşulları göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Eğer en sade anlamında anlatmamız gerekir ise sigorta primi, satın aldığınız sigorta poliçesinin karşılığı olarak sigorta şirketinin sizden alacağı ücret miktarı olarak tanımlanabilmektedir. Sigorta primi, sigortanızın maliyetidir.

Prim nedir? - Resim : 1

Sigorta primleri dediğimiz bu primler genel olarak baz hesaplamalarla bulunmaktadır ve daha sonra ki şahsi bilgilerinize, bulunmakta olduğunuz yere ve sigortayı yapacak olan sigorta şirketi tarafından belirlenen diğer özlük bilgilerine dayanarak, tercih edilen oranları elde etmek için baz prime indirimler uygulanabilmektedir.

Sigorta primleri senelik, yarı senelik veya aylık olarak ödenebilmektedir. Sigorta şirketi sigorta primini eğer daha önce tahsil etmek istediğine karar verirse, bunu da talep edebilir. Bu genelde, bir kişinin geçmişte sigorta poliçesini iptal etmesi durumunda ortaya çıkmaktadır.

Prim nedir? - Resim : 2Sigorta primleri nasıl belirlenmektedir?

Sigorta primlerinin maliyeti, müşterinin aramakta olduğu teminat türüne ve risk oranına bağlı olarak değişebilmektedir ve 3 temel faktörle belirlenmektedir.

Teminat Türü:

Bir müşteri bir sigorta poliçesi satın aldığında sigorta firmaları farklı alternatiflere sahip ürünler sunmaktadır. Tabiri caizse ne kadar çetrefilli bir sigorta poliçesi seçerseniz, sigorta priminiz de o kadar yüksek olacaktır. Örnek vermemiz gerekirse; hayat sigortası alternatiflerde teminat vefat  durumu olacak iken, bazen maluliyet teminatı da sigortalının isteği üzerine sigorta poliçesine eklenebilmektedir. Bu durumda prim tutarı daha farklı olacaktır.

Teminat Tutarı: 

Teminat tutarınız, sigortanın yapılmakta olduğu miktar üzerinde  hesaplanmaktadır. Eğer evinizi veya arabanızı sigortalatacaksanız prim tutarı malın değeri üzerinden hesaplanacağından tutar farklılık gösterebilir. Bu durum hem de sağlık ve hayat sigortası için de geçerlidir. Sigorta yaptıracak olan kişinin önceden geçirdiği ciddi bir rahatsızlık mevcutsa, hayat sigortası veya sağlık sigortası primleri daha yüksek olacaktır.

Kişisel Bilgiler:

Sağlık geçmişiniz, sigorta geçmişiniz ve diğer benzeri faktörler, müşteriden tahsil edilecek sigorta primini belirlemek için gerçekleştirilmekte olan hesabın bir parçası olarak kullanılmaktadır. Her şirket farklı derecelendirme kriterleri kullanmaktadır.

Etiketler