Powell'dan Piyasalara Pozitif Sinyali Gelmedi

Dinamik Yatırım'ın günlük bülteniyle finansal piyasalar kapsamlı bir şekilde ele alınıyor.

Powell'dan Piyasalara Pozitif Sinyali Gelmedi

Dün, finans piyasaları için odak noktası Federal Reserve Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıydı. Powell, tahvil faizlerindeki artışın yüksek enflasyon beklentileri veya beklenen faiz artışı kaynaklı olmadığını vurguladı. Ayrıca, ülkenin istihdam verilerinin sıkı bir seyir izlemesi, İsrail-Filistin ve Ukrayna-Rusya gerginliklerinin enerji fiyatları üzerindeki baskısı ve sonuç olarak enflasyonist etkilerinin artması, aynı nedenlerle ABD'deki artan borçlanma, Fed'in 2024 yılında da faizlerin yüksek seyirini sürdüreceği beklentilerini güçlendiriyor. Bu bağlamda, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,94 seviyesine sıçrarken, Dolar Endeksi 106,3 seviyesinde ve ons altın 1.979 USD civarında işlem görüyor.

Powell'dan Piyasa Değerlendirmeleri

ABD endeksleri, günü %0,9'a varan düşüşle tamamladı. ABD vadeli işlemleri ise %0,2 civarında ekside işlem görüyor.

Avrupa endeksleri ise %1,3 civarında düşüşle günü sonlandırdı. Teknoloji sektörü %0,5'lik bir artış kaydederek sektörler arasında tek kazanan oldu.

Asya endeksleri, dünü %2,4'e yaklaşan düşüşle tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise negatif tarafta işlem görmeye devam ediyor. Çin Merkez Bankası, 1 yıllık kredi faiz oranını %3,45'te ve 5 yıllık LPR oranını %4,20'de sabit tuttu. Ayrıca, bugün ters repo ihalesi ile piyasaya rekor kısa vadeli likidite aktardı ve piyasaya 100 milyar dolarlık likidite sağladı.

BIST 100 endeksi, %0,94'lük bir değer kaybıyla 7.769,03 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi ve toplamda 102 milyar TL işlem hacmi oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks %1,56, hizmetler endeksi %1,63, sanayi endeksi %2,03, teknoloji endeksi %0,72 değer kaybetti.

Etiketler