Piyasalar yeni haftaya nasıl başladı?

Yurt içi piyasalar tatilden dönerken; yurt dışı piyasalar Asya tarafında Çin kaynaklı sert satışlarla haftaya başladı. İşte piyasalarda bu sabah bilmeniz gerekenler...

Piyasalar yeni haftaya nasıl başladı?

Yurt içi piyasalar 4 buçuk günlük tatilin ardından yeniden işleme açılıyor. Yurt içinde günün ajandasında temmuz ayına ilişkin reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve finansal hizmetler güven endeksi verileri bulunuyor. Yurt dışında ise önemli bir veri akışı bulunmuyor.

Hazine, 17 Kasım 2027 vadeli değişken faizli tahvilin ve 13 Kasım 2030 vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihraçlarını da gerçekleştirecek.

Yurt içinde gözler artan COVID-19 vakalarında

Yurt içi piyasalarda en önemli risk unsurlarından biri olan salgın konusunda olumsuz tablo artmaya devam ediyor. Türkiye'de yeni koronavirüs vaka sayısı geçen hafta başında başlayan yükseliş belirginleşirken vakalar ay başındaki 5,000 civarındaki seviyelerden dün itibarıyla 14,000'i aştı. Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre neredeyse iki haftadır aralıksız artış kaydeden yeni vaka sayısı dün 14,230'a yükselirken 55 kişi de hayatını kaybetti.

Dolar/TL ve Euro/TL ne kadar?

Yurt içinde piyasaların kapalı olduğu geçen hafta boyunca uluslararası piyasalarda 8,55 civarında yatay bir seviyede işlem gören dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde de 8,60'ın üzerine tırmandı. Euro/TL'de de benzer bir hareketle 10,08'den 10,12'nin üzerine çıktı. 

Asya borsalarında sert satışlar

Asya borsaları, eğitim ve gayrimenkul sektörlerine yönelik yeni düzenlemelerin Çin hisse senetlerini düşürmesi ve ABD şirketlerinin açıkladığı bilançoların gelişmekte olan piyasalardaki fonları Wall Street'e çekmesiyle, yedi ayın dip seviyesine geriledi. Çin lokomotif hisseleri yüzde 2,4 düşüşle 10 haftanın en düşük seviyesinde. Bu düşüş nedeniyle Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1,4 düşüşle ocak başından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 1,4 yükseldi ancak yedi haftanın dip seviyesine yakın seyretmeye devam etti.

Petrol düşüyor, altın yükselişte

Petrol fiyatları, COVID-19'un varyantlarının yayılması ve Çin'deki sellerin yakıt talebini düşüreceği endişesiyle geriledi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,6 düşüşle 73,66 dolara geriledi.

Altın fiyatları, ABD tahvil getirilerindeki gerilemenin ve Delta varyantı vakalarındaki artış endişelerinin etkisiyle hafif yükselirken, yatırımcılar Fed'in bu haftaki para politikası toplantısını bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,3 artışla 1.806 dolara yükseldi.

Bitcoin son 1 ayın zirvesinde

Başta Bitcoin olmak üzere kriptoparalarda güçlü yukarı hareket devam ediyor. Bitcoin fiyatı Haziran'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarken, Ethereum da 3 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Sabah saatleri itibariyle, Bitcoin yüzde 11,65 artışla 38.475 dolar, yüzde 7,57 yükselişle Ethereum 2.336 dolar ve Dogecoin yüzde 14,57 artışla 0,2275 dolar seviyesinden işlem görüyor.

GÜNÜN AJANDASINDA NELER VAR?

10:00 Türkiye; Kapasite kullanım oranı - Temmuz
10:00 Türkiye; Reel kesim güven endeksi - Temmuz
11:00 Almanya; Ifo endeksi - Temmuz
17:00 ABD; yeni konut satışları - Haziran
17:30 Türkiye; Merkezi yönetim borç stoku - Haziran