Piyasalar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar

Piyasalarda bugün bizi nasıl bir gün bekliyor? Borsalar, döviz, altın ve petrolde yeni günden ilk rakamlar...

Piyasalar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar

Yurt içinde veri olarak Ekonomik Güven Endeksi ve haftalık rutin para banka istatistikeri ön plana çıkarken tüm gözler yılın üçüncü enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirecek olan TCMB Başkanı Şahab Kavcıoğlu'nda olacak. Yurt dışında ise ABD büyüme verisi izlenecek. 

Küresel piyasalarda ABD Doları zayıf seyrini korurken dolar/TL kurunda bu zayıflığın etkisi sınırlı kaldı. Yaklaşık 1 aydır olduğu gibi 8,55 civarında sıkışan dolar/TL, sabah saatleri itibarıyla 8,53 civarında; euro/TL ise 10,13-10,14 seviyelerinde işlem görüyor.

Asya borsaları, iyimser havaya rağmen kırılgan

Asya borsaları, Fed'in para politikasında sıkılaşmaya gitmek için acele etmediği sinyalini vermesinin ardından sakin seyretti ancak yatırımcılar Beijing'in Çin hisselerinde yaşanan sert düşüşün önüne geçme çabalarını takip ederken iyimserlik kırılgan kaldı. Çin lokomotif endeksi yüzde 1.4 yükseldi ancak hafta başından şimdiye kadar haftalık olarak yüzde 5'ten fazla ekside seyrediyor. Shanghai Kompozit endeksi yüzde 1.1 yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün Aralık başından beri en düşük seviyeyi görmesinin ardından bugün yüzde 1.1 artış kaydetti.

Altın fiyatları yükselişte

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikasına dair esnek bir ton benimsemesinin ardından ve zayıf seyreden dolardan destek bularak bir haftayı aşkın en yüksek seviyeyi gördü. Altının spot piyasadaki ons fiyatı gün içinde 1.818 dolarla 20 Haziran'dan beri en yüksek seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.5 artışla 1,815.36 dolara yükseldi.

Petrolde düşen stoklar fiyatlara nasıl yansıdı?

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının Ocak 2020'den beri en düşük seviyeye inmesinin ardından yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.5 artışla 75.10 dolara yükseldi.

BUGÜN HANGİ VERİLER VE GELİŞMELER İZLENECEK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), yılın 3.çeyrek dönemine ilişkin "Enflasyon Raporu"nu yayımlayacak (10.30). TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Rapor ile ilgili bir sunum gerçekleştirecek. TCMB'nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12,2, gelecek yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7,5 seviyesinde bulunuyor.

Yurt içinde en önemli veri Ekonomik Güven Endeksi olacak. Ekonomik Güven Endeksi Haziran ayında yüzde 5,6 artışla 97,8 puana ulaşmıştı.

TÜİK ayrıca katı yakıtlar ve yıllık sanayi ve hizmet istatistikleri verilirini yayımlayacak (10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Almanya işsizlik ve enflasyon gibi iki önemli veri gelecek. Ülkede en son mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı yüzde 5,8 olurken, tüketici fiyatları aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 2,3 artış göstermişti.

Euro Bölgesinde Ekonomik Görünüm ve Tüketici Güven Endeksi verileri beklenecek (12.00).

ABD'de günün en önemli verisi 2.çeyrek dönem için ilk kez açıklanacak GSYH rakamları olacak. Yılın ilk çeyrek döneminde GSYH yüzde 6,4 artış göstermişti. ABD'de açıklanacak diğer veriler işsizlik başvuruları, (15.30), bekleyen konut satışları (17.00) ve doğal gaz stokları (17.30) olacak. ABD'nin 7 yıllık tahvil ihalesi de piyasalar tarafından takip edilecek.