Piyasada gözler Merkez Bankasına çevrildi

Piyasada gözler Merkez Bankasına çevrildi. Fed faiz kararını açıklamasından sonra gözler Merkez Bankasına çevrildi. Faiz kararı ne olacak? Faiz indirilecek mi? Faiz artırılacak mı?

Piyasada gözler Merkez Bankasına çevrildi

Piyasada gözler Merkez Bankasına çevrildi. Merkez Bankası tarafından bugün saat 14:00 da açıklanacak olan faiz kararı birçok kişi tarafından takip edilmektedir.

Piyasanın yönünü belirleyecek olan Merkez Bankası bugün yani 16 Aralık 2021 günü saat 14:00 itibari ile birlikte faiz toplantısını gerçekleştirecek. Kasım ayında Merkez Bankası tarafından faizin düşürüldüğü açıklanmıştır. Peki, bugün Merkez Bankası faizi düşürecek mi? 

Merkez Bankası Faiz Kararı 

Merkez Bankası faiz kararı ile ilgili olarak pek çok kişinin merak içerisinde beklediğini görmekteyiz. Bugün gerçekleştirilecek olan Merkez Bankası faiz toplantısında belirlenecek olan faiz kararı ile birlikte piyasanın yönünün belirleneceği bilinmektedir. Merkez Bankası tarafından bugün yapılacak toplantının 2021 yılının son faiz kararı olacağını söyleyelim. Ayrıca dünya genelinde açıklanan faiz kararlarının da merakla beklenildiğini bilmekteyiz.

FED Faiz Kararını Açıkladı

FED Faiz kararı dün itibariyle açıklandı. FED faiz üzerinde bir değişikliğe gitmeyerek faiz oranını 0 ile 0.25 arasında sabit tuttu. Açıklanan faiz kararından sonra Dolar / TL piyasasında çok bir etki uyandırmamıştır. Asıl Dolar / TL etkisinin ise bugün açıklanacak Merkez Bankası faiz kararından sonra bir etkiye sahip olacağı bilinmektedir.

Merkez Bankası Faizi Artıracak Mı Düşürecek Mi?

Merkez Bankası faiz kararına ilişkin olarak gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pek çok kaynak tarafından değerlendirmede bulunulduğunu söyleyebiliriz. Geçen ay indirilen faiz kararının üzerine de pek çok yorumun yapıldığını bilmekteyiz.

TCMB tarafından son 3 ayda faizin 400 baz puan indirildiği bilinmekte. Faizi karşı bir tutum sergileyen Merkez Bankası Kasım ayında faizi %15` indirmişti.

Ekonomistler ve yurtdışı kaynaklar tarafından yapılan değerlendirmelerde, TCBM tarafından faiz indirim kararı alıanacağı değerlendirilmektedir. Özellikle yapılan değerlendirmede ise bu oranın 100 baz puan çerçevesinde şekillendiğini görebilmekteyiz.

Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Olacak?

Merkez Bankası faiz kararı ile ilgili birçok değerlendirme yapıldığından bahsetmiştik. Hemen sizlere yapılan bu değerlendirmeler ile ilgili bilgi paylaşalım.

Bloomberg HT, yaptığı açıklamalarda TCMB tarafından 100 baz puan faiz indirimi yapılarak yüzde 14 seviyesine çıkacağı bildirilmiştir.

Reuters da Bloomberg HT gibi Merkez Bankası tarafından 100 baz puan indirime gidileceği konusunda açıklamalarda bulunmuştur.

Credit Suisse yaptığı açıklamalarda, Merkez Bankasının 16 Aralık`ta faiz indirimi olmama olasılığının güçlendiğini belirtmiştir.