Parabolik SAR nedir?

Teknik analist J. Welles Wilder Jr. Parabolik Bitiş ve Dönüş (SAR) göstergesini 1970'lerin sonlarında geliştirmiştir. Ve bu teknik ile atırım sistemlerine yeni kavramları teknik analizciler için bir sistem haline gelmiştir.

Parabolik SAR nedir?

Teknik analist olarak yıllarca çalışmış olan J. Welles Wilder Jr. Parabolik Bitiş ve Dönüş (SAR) göstergesini 1970'lerin sonlarında hayata geçirmiştir. Bu kavramı Teknik Yatırım Sistemlerinde Yeni Kavramlar kitabında Göreceli Güç Endeksi (RSI) gibi diğer popüler göstergelerle beraber sunmuştur.

SAR kavramını da şu şekilde piyasaya sunmuştur:

SAR, Dur ve Dön anlamındadır. Burası bir Uzun yatırımdan çıkılan ve bir Kısa yatırıma girilen ya da bunun tam tersinin yapıldığı noktadır.

 Yıllar öncesinden şimdiye ise sistem yaygın olarak Parabolik SAR göstergesi ismi ile bilinirken, piyasa yönlerinin ve potansiyel dönüş noktalarının belirlenmesine yardımcı olan bir sistematik olarak kullanılıyor. Wilder çok sayıda teknik analiz (TA) göstergesini manuel olarak geliştirmiş olsa bile artık bu göstergeler çoğu dijital yatırım sisteminin ve grafik yazılımının bir ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bundan dolayı bu teknikler artık elle hesaplamalar gerektirmez ve kullanım kolaylığına bilgisayar ortamına dökülerek kolaylaştırılmıştır.

Parabolik SAR nedir? - Resim : 1

Nasıl çalışır?

Parabolik SAR göstergeleri, piyasa fiyatının üzerinde veya altında yerleştirilmiş küçük  (trick) noktalarla oluşturulur. Noktaların birleşimi bir parabol meydana getirir ancak her bir nokta tek bir SAR değerini simgeler.

Kısacası, bir yukarı trend esnasında noktalar fiyatın altına eklenirken bir aşağı trend sırasında da fiyatın üzerine eklenir. Piyasanın yatay hareket ettiği toparlama zamanlarında ise noktalar yerleştirilir ancak bu durumda noktalar bir taraftan diğerine çok daha sık geçiş sağlar. Diğer bir deyişle Parabolik SAR göstergesi trend göstermeyen piyasalarda pekte verimli çalışmazlar.

Ana mantık olarak Parabolik SAR göstergeleri piyasaların dönüş noktalarını yakalamak için varlardır. Örneğin uzun süredir düşüş gösteren bir fiyat aralığında giden bir grafikte Parabolik SAR göstergeleri ile dönüşü tayin edebilir ve pozisyon açmak için avantaj sağlayabiliriz. Teknik analizin çoğu sisteminde var olduğu gibi Parabolik SAR ile de öncelikli amaç doğru noktadan alım yapmaktır.

Parabolik SAR 1970'lerde geliştirilmiş olsa bile günümüzde halen varlığını sürdürebilen ender teknik analiz yöntemlerinden biridir. Yatımrcılar bu göstergeyi birçok emtia, borsa, ve kripto para piyasaları gibi  tüm para piyasalarında kullanılan bir sistemdir.

Etiketler