Özgüven nedir? Özgüven nasıl kazanılır?

Bir ortama girerken kendinizi zayıf ve güçsüz mü hissediyorsunuz? O halde potansiyelinizi ortaya çıkaracak ve özgüven problemlerinizi çözecek bu önerileri incelemenizi tavsiye ederim. Peki, Özgüven nedir? Özgüven nasıl kazanılır?

Özgüven nedir? Özgüven nasıl kazanılır?

Kendine güvenen insanlar, kendilerini buldukları her ortamda öne çıkmayı ve takdir edilmeyi başarır. Gerçekten de, öz güven anahtar başarı faktörlerinden biridir. Bu niteliğe sahip insanlar, korkularıyla nasıl yüzleşeceğini ve rahatlık alanlarından çıkmayı bilen kişilerdir.

İşler yolunda gitmese bile yine de bardağın dolu tarafına bakabilir ve olumlu yönleriyle zorlukların üstesinden gelebilirler. Bu yüzden öz güven, kişinin sahip olmayı arzuladığı bir niteliktir ve  bana inanın, kesinlikle kazanılabilir

Hayatınızda büyük bir değişiklik istiyorsanız, lütfen aşağıdaki önerileri dinleyin. Bunları günlük rutininize eklediğinizde kesinlikle bir fark göreceksiniz. İlk başta taklit etmek zorunda kalsanız da, sonunda kendinize olan güveninizin temelinin arttığını hissedeceksiniz.

Özgüven Nedir?

Özgüven nedir

Önerilere gelmeden önce bu soruya alacağınız yanıtın önemli olduğunu söyleyelim. Çünkü kendinize daha fazla inanmak istiyorsanız, önce neyi başarmaya çalıştığınızı anlamalısınız.

 Öncelikle kelime Türk Dil Kurumu’na göre “öz güven” şeklinde ayrı yazılır ve kendinden emin hissetmek olarak tanımlanır. Ancak bu tanımın yeterli olmadığını ve daha eksiksiz yorumlara ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Çünkü bu somut olmayan kavramın tanımı kişiden kişiye farklılık gösteriyor.

Örneğin, kendinizi tanımak ve kendinizle barışık olmak öz güven tanımlarına dahil edilebilir. Aynı zamanda kişinin kendine ve yeteneklerine olan güvenini de gösterir. Burada önemli olan inançların duruma göre değişebilmesidir. Bu nedenle, bazı durumlarda kendimizden çok emin hissederiz ya da bazı durumlarda daha az emin hissederiz. Ama telaşa gerek yok bu normaldir.

Ayrıca, sağlıklı benlik saygısı (ne olduğunuz ve ne olmak istediğiniz arasındaki fark duygusu) öz güven için gereklidir. Kendine güvenen insanlar, kendileri ve istediklerini elde etme yetenekleri hakkında kendilerini iyi hissederler. Öz güven:

  • Kendiniz ve yetenekleriniz hakkındaki düşünce tarzınızdan gelir,
  • Doğal olarak sizi daha mutlu ve başarılı kılar,
  • Başkalarının desteği veya maddi varlığı olmasa bile her durumda sizin yanınızda kalabilir.

Öz Güven Nereden Geliyor?

Özgüven eksikliği belirtileri

Öz güven, becerilerinizden gelir. Bu nedenle öz güven, başkaları ne yapmanızı isterse istesin, gönüllü olarak yapabileceklerinizden gelir. Özellikle, öz güven, üç güçlü yeteneğinizden gelir. Bunlar:

  • Kendiniz ve yetenekleriniz hakkında olumlu düşünme yeteneği (negatif değil)
  • Olumlu ve güçlü bir insan olduğunuzdan emin olma yeteneği (başkalarının şüphelerine rağmen)
  • Her ne olursa olsun kendiniz ve kendi becerileriniz hakkında olumlu düşünmeye devam etme yeteneği

Size öz güven verecek üç güçlü yetenek vardır. Başka bir deyişle, öz güveninizi geliştirmek için öncelikle gerekli tüm becerilere sahip olduğunuzu kabul etmeli, ardından yeteneklerinizi nasıl geliştirip kullanacağınızı öğrenmelisiniz.

Öz Güven Nasıl Kazanılır?

Özgüven nasıl kazanılır

Kendi öz güvenini artırmaya gerçekten kararlıysan, buna inanarak başla derim. O zaman yapmanız gereken aşağıdaki önerileri günlük pratiğinize dahil etmektir. Bu yüzden onları okuyup rafa koymayın.

İlk başta taklit etmeniz gerekebileceğini akılda tutarak, öz güveninizi her gün geliştirmeye devam edin.

Bunun bir gecede olmayan bir nitelik olduğunu unutmayın. Ama hepsinden önemlisi, biraz zaman ve pratikle, hem içsel hem de dışsal güvene sahip, beğenilen ve kendine güvenen bir insan olabileceğinize tamamen inanın.

Olumsuzluklardan Uzak Durun, Pozitifi Getirin!

Arkadaşlarınız ve aileniz de dahil olmak üzere çevrenizi gerçekten değerlendirmenin zamanı geldi. Zor olsa da, sizi aşağı çeken ve güveninizi yok eden insanlardan uzak durmayı ciddi olarak düşünmelisiniz.

İnanın bana, aniden seni korkutabilecek üzgün baykuşlardan kurtulmak, kendine olan güvenin için büyük bir destek olacak.

Bu yüzden, kendinizi iyi hissetmeseniz bile pozitif kalın. Başkalarıyla olan etkileşimlerinize olumlu bir hava katın ve bir sonraki projenize başlamanın heyecanını yaşayın. Hayatınızdaki sorunlara odaklanmayı bırakın ve bunun yerine çözümlere ve olumlu değişiklikler yapmaya odaklanın.

Vücut Dilinizi ve Görüntünüzü Değiştirin

Benlik saygısı yüksek insanların güçlü yanlarını düşünün ve o özelliklere sahip olmanız gerektiğini anlayın. Beden dili hileleri uygulamak, daha güvenli görünmenize yardımcı olacaktır. Duruş, göz teması, gülümsemeler, kelimeler gibi noktalara dikkat edin.

Sadece omuz silkmek, kendinize güvenen biri olduğunuz izlenimini verir. Gülümsemek sadece kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda etrafınızdakileri de iyi hissettirir.

Halihazırda iyi bir duruşa ve gülümsemeye sahip birini düşündüğünüzde, aklınıza gelen ilk görüntü size inanan biridir. Dikkat edeceğiniz diğer ipuçları ile kendinizi hemen daha güvende hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.

Başarısızlığı Kabul Etmeyin ve Kafanızdaki Olumsuz Seslerden Kurtulun

Asla pes etmeyin ve başarısızlığı kabul etmeyin. Her şeyin bir çözümü varken vazgeçmeyi aklından bile geçirme. Büyük zorlukların üstesinden gelmek, önemli bir öz güven artışıdır.

Düşük benlik saygısı da genellikle zihnimizdeki olumsuz düşüncelerden kaynaklanır. Bu nedenle savaşmayı bırakın ve  istediğiniz duruma ulaşmak için çok çalışın. Kendinize daha çok güveniyorsanız, içinizdeki olumsuz sesi durdurmak için ne yapmanız gerektiğini bir düşünün.

Hazırlıklı Olun

Bazı durumlarda yüksek benlik saygısının normal, bazılarında ise düşük  olduğunu  söylemiştik. Bu gerçekle karşı karşıya kaldığınızda, olası düşük benlik saygısı durumlarını ortadan kaldırmaya çalışın.

Alanınız, işiniz, sunumunuz vs. onlar hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenerek kendinizi hazırlayın. Kendinize güveniyorsanız ve mühimmatınız hazırsa kendinize olan güveniniz de  artacaktır.

Zor Zamanlar

Her şeye rağmen hayat zorluklarla dolu ve öz güveni korumanın zor olduğu zamanlar oluyor. Şimdi oturun ve hayatınızda minnettar olduğunuz her şeyin bir listesini yapın. Başarmaktan gurur duyduğun şeylerin bir başka listesi.

Biten listelerinizi aynanız veya masanız gibi her zaman görebileceğiniz bir yere koyun. Güveniniz yıprandığında listeleri gözden geçirin ve  ilham alın.

Öz güveninizi artırmak için yapmanız gerekenlerin mantığının aynı olduğunu anlayın. Bunun size sadece güven değil aynı zamanda başarı ve mutluluk da getireceğini anlayın.

Yukarıdaki önerilere ek olarak aşağıdaki ipuçlarını da aklınızda bulundurun:

Güçlü yönlerinizi belirleyin ve vurgulayın. Çabalarınız ve ilerlemeniz için kendinize hediyeler alın ve kendinizi övün.

Engellerle karşılaştığınızda kendinize karşı nazik olun. Başarısızlığa odaklanmayın.

Gerçekçi olun ve ulaşabileceğiniz hedefler belirleyin. Mükemmellik beklemeyin, hayatın her alanında mükemmel olacağız diye bir şey yok.

Yoğun duygular hissettiğinizde yavaşlamayı deneyin ve durumu mantıklı bir şekilde gözden geçirip düşünün.

Kendiniz, insanlar ve durumlar hakkında karamsar davranmayı bırakın.

Geçmişte yaşanan olumsuz yaşam deneyimlerinin geleceğinizi belirlemediğini kabul edin. Yarın seni için yeni bir gün bunu unutma.

Duygularınızı, düşüncelerinizi, inançlarınızı ve ihtiyaçlarınızı utanmadan ve saygılı bir şekilde ifade edin.

Mantıksız taleplere hayır demeyi öğrenin. (Hayır diyebilmenin faydalarına bakın.)

Bir hobi bul, tutkuyla yapacak bir şey bulduğunda çok daha motive bir insan olacaksın.

Başkalarına sıcak ve dürüst bir şekilde iltifat etmek, başkalarını olumlu hale getirmek yeterince iyi hissettiğinizi gösterecek.

Sizi mutlu eden veya mutlu edecek şeylere daha fazla yer açın.

Egzersiz, beyindeki opiat reseptörleri ile etkileşime giren ve daha iyi hissetmenize yardımcı olan endorfinleri serbest bırakır.

Yardım istemekten veya teklif etmekten korkmayın. Bu sizi ve partnerinizi daha rahat hissettirecektir.

Özgüven Eksikliği ve Çözüm Yolları

Özgüven eksikliği çözüm

Öz güvenle ilgili bir diğer önemli nokta da güven eksikliğidir.

İnsanlarda öz güven eksikliği olduğu için; karar vermede güçlük, sürekli birine ihtiyaç duyma, ilişkilerinde sınır koyamama, düşüncelerini ifade edememe, olumsuz düşünce ve hoşlanmadıkları gibi olumsuz özelliklere sahiptirler.

Bunlar iş ve özel yaşamda da başarısızlığa ve mutsuzluğa yol açar. Örneğin, kendine güveni olmayan biri, fikirlerini sunamadığı için her zaman olduğu yerde kalır, dışarı çıkıp sunum yapsa bile kendine güveni olmadığı için başarısız olacaktır.

Ya da kendine güveni olmayan bir kişi, partnerinin kendisi hakkında olumsuz düşünmesinden korktuğu için gerçek fikrini söylemez. Benlik saygısı düşük bir genç, ana hedeflerini ailesiyle paylaşmaz ve onlara hayır diyemediği için hayatının geri kalanında tatmin olmayacağı kariyer seçimleri yapabilir.

Yani çözülmesi gereken bir problem var. Bu nedenle size çok pratik ve etkili öneriler sunuyoruz:

  • Şikayet etmeyi bırak ve sevmeyi öğren.
  • Olumsuz düşünceleri zihninizden çıkarın ve onları olumlu düşüncelerle değiştirin.
  • Görünümünüze ve duruşunuza dikkat edin.
  • İkna etme becerinizi güçlendirmeye çalışın.
  • Ulaşılabilir hedefler belirleyin ve her başarınızla övünün.
  • Senin için kötü olduğunu düşündüğün ve sana güvenmeyen insanlardan uzak dur.
  • Kendinizi mutlu etmek ve şımartmak için neler yapabileceğinizi düşünün.
  • Fikrinizi savunmayı öğrenin. Bir zalimin karşısında bile, gerçekten inandığınız şeyden vazgeçmeyin.
  • Yapmak zorunda olduğunuz veya acı çektiğiniz her şeyden kurtulun.
  • Kendinizi geliştirin ve öğrenmeyi alışkanlık haline getirin. Ne kadar çok öğrenirseniz, o kadar kendinizden emin olursunuz.
  • Bir şeyi başardığınızda kendinize olan güveninizin artacağını bilerek harekete geçin.
  • Karşılaştırmalardan kaçının.
  • Başkalarının sizi tanımalarını istiyorsanız, önce kendinizi tanıdığınızdan emin olun.
  • Olumlu ve kendinden emin insanlarla zaman geçirin.
  • Geçmişin veya geleceğin size rehberlik etmesine izin vermeyin, şu anda var olmanın önemini bilin.
  • İletişim becerilerinizi geliştirin.
  • Gerektiğinde kendinizle dalga geçebilmenin ne kadar eğlenceli olduğunu ve sizi ne kadar mutlu ettiğini keşfedin.
  • Yeni insanlarla tanışın, farklı yerlere gidin ve deneyiminizin sizin için bir şeyler yapmasına izin verin.
  • İnsanların size karşı yaptığı hatalardan dolayı affetmeyi deneyin. Emin olun, size daha önce hiç hissetmediğiniz bir hafiflik hissi verecektir.
  • Seçiminizin arkasında durun. Başarısız olsanız bile, yolunuza devam edecek kadar kendinize inanın ve “evet zor zamanlar geçirdim” diyin.

Arzu ettiğiniz öz güven düzeyine ulaşmak kolay olmayacak, ancak bu sorunları çözmek için çaba sarf etmek harika sonuçlar verecektir. Bunun devam eden bir süreç olduğunu ve günlük olarak motive edilmesi gerektiğini de unutmamalısınız.

Ancak yukarıdaki önerilere rağmen kendinize olan güveninizi artıramıyorsanız veya önerileri uygulayamıyorsanız uzmanlardan yardım almayı düşünmeniz gerektiğini söyleyebilirim. Aksi takdirde güven eksikliği, her zaman omuzlarınızda taşımak zorunda olduğunuz bir yük gibi olacaktır.