Orta Doğu'daki Gerilim En Çok Hangi Yatırım Aracına Yaradı?

Orta Doğu'da devam eden çatışmalar, altın gibi geleneksel güvenli liman yatırımlarını daha da cazip hale getiriyor.

Orta Doğu'daki Gerilim En Çok Hangi Yatırım Aracına Yaradı?

Orta Doğu'da devam eden savaş, küresel finans piyasaları için yeni bir senaryonun kapısını aralıyor. Yatırımcılar, olası kötü senaryolara karşı kendilerini korumak amacıyla güvenli liman arayışına girdi. Bu dönemde altın ve İsviçre Frangı, yatırımcıların iki temel güvenli limanı olarak öne çıkıyor.

MarketWatch'tan William Watts'ın haberine göre, Orta Doğu'daki savaş sonrasında altın ve İsviçre Frangı, yatırımcıların riskten kaçındığı güvenli limanlar olarak öne çıkıyor. Bu iki varlık, Japon Yeni'ni geride bırakarak güvenli limanlar arasında lider konumunda bulunuyor. Ayrıca, Hazine tahvilleri gibi diğer geleneksel güvenli limanlar da geride kalıyor gibi görünüyor.

İsrail-Hamas savaşı, yatırımcıları tedirgin ediyor, ancak genellikle jeopolitik kriz dönemlerinde, büyük miktarda yatırım alan varlıklara ani bir akış yaşanmıyor. Piyasalar, çatışmanın yarattığı insani trajediye odaklanmış durumda ve bu nedenle geleneksel güvenli limanların neden şimdiye kadar sadece birkaç seçilmiş varlıkla sınırlı bir kaçış noktası olarak kaldığını açıklamak bazı analistlere ve yatırımcılara zor geliyor.

Borsalarda Volatilite Artıyor

ADM Investor Services International'ın baş ekonomisti ve küresel stratejisti Marc Ostwald, daha fazla piyasa oynaklığının olmamasının yanı sıra güvenli liman varlıklarına olan zayıf talebin aynı anda gerçekleştiğini ve bu durumun finansal piyasalarda bir felç hissini yansıttığını belirtiyor. Ostwald, "Jeopolitik, makroekonomik veya mikroekonomik olsun, büyük hacme sahip olayların yarattığı risk karmaşıklığı, piyasaları kritik bir noktada büyük tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor" diyor.

Ostwald, "Volatilitenin, beklenenden daha fazla artmaması, 'farların önünde tavşan olma' durumunun yanı sıra, Japon Yeni, devlet tahvilleri, kamu hizmetleri, temel tüketici ürünleri veya sağlık hizmetleri gibi birçok geleneksel güvenli liman veya savunma varlığının da risk altında olduğunu kanıtlıyor" diye ekliyor.

Etiketler