O kişilerin emekliliği için büyük fırsat!

Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren haber geldi. Çiftçilerin sigortalı çalışmasına teşvikte bulunmak için "hasat sigortası" başladı.

O kişilerin emekliliği için büyük fırsat!

Hükümet, çiftçilerin emekli olabilmesi için adımını attı ve hasat sigortası başladı. Yeni sisteme göre, mahsulünü Temmuz'da hasat eden çiftçi bu tarihte primini yatırabilecek. Çiftçiler, Ocak-Haziran dönemine ait sigorta primlerini Temmuz ayında, Temmuz-Aralık dönemine ait primlerini de Ocak ayı içerisinde yatırabilme şansına sahip.

Çiftçiler dahil olmak üzere birçok çalışanın özelliğine uygun, düşük prim ödemeyi bünyesinde bulunduran sosyal sigorta programları devreye giriyor. Sosyal sigorta prim tabanı genişletildikçe, sisteme giriş basitleşiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Sigorta İşlemleri Yönetmeliği çerçevesinde uygulanacak yeni adımlara ilişkin iki genelge yayımlandı. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çiftçilere, hasat dönemi dikkate alınarak, sigortalılığı şart koşan özel prim ödeme planı sunuldu. Böylece, Tarım Bağ-Kur üyeleri primlerini Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki taksit halinde ödeyebilecek.1 Ocak tarihinden itibaren yapılacak ödemeler için bu uygulama geçerli olacak. 

Şu an ki uygulamada çiftçiler primlerini bir sonraki ayın sonuna kadar ödüyor. Mayıs ayının primi Haziran sonuna kadar ödeniyordu. Primlerin zamanında ödenmemesi durumunda gecikme ücretleri uygulanıyor.

Ekin Kalkınca Ödeme Yapılacak

Yeni uygulamayla mahsulünü Temmuz ayında hasat eden çiftçiler, sigortalarını o tarihte ödeyebilecekler. Ödeme için son gün hafta sonuna denk geliyorsa ilk iş günü ödeme yapılabilecek. Bu sistemle beraber son açıklanan verilerle yüzde 88'e kadar yükselen tarımdaki kayıt dışılığın da azaltılması hedefleniyor. 

Artan asgari ücretle beraber tarım Bağ-Kur primleri de bin 668 liraya yükseldi. Borçsuz çiftçiye verilen 5 puanlık hazine desteği ile Bağ-Kur primi bin 426 lira yatırılacak. Tarım faaliyetlerinde bulunan ve ziraat odalarına kayıtlı olan, isteğe bağlı sigorta primini ödeyenler için ancak Çiftçi Bağ-Kur emekliliği mümkün olabiliyor. Esnafla aynı emeklilik koşulları olan Çiftçi Bağ-Kur' luların en düşük (1802 lira) emekli aylığı 2500 liraya yükseldi. Ayrıca Tarım Bağ-Kur' luların da meslek hastalığı, iş kazası, doğum halinde rapor parası alabilme hakkı var. 

Bayram İkramiyesi Aileden Geri Alınmayacak

Emeklilerin bayram ikramiyesi bu yıl da devam edecek. Eğer ödeme günü dini bayram gününe denk gelirse ödemenin hangi tarihte yapılacağı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açıklanacak. Ödeme tarihinin öne çekildiği dönemde bayram ikramiyesi verilmesinden sonra emeklinin ölümü halinde para aileden geri alınıyordu. Artık verilen ikramiyeler geri alınmayacak.