Altın fiyatı için düşüşler bitti mi? Piyasalarda 25 Ocak alarmı!

Son dakika... 800 TL bandında tutunma mücadelesi veren gram altın fiyatları birçok kişinin takibinde yer alıyor. Dolar kurundaki hareketlilik aynı zamanda ONS altın fiyatlarına da yansıdı. Gram altın  bu hafta yüzde 0,28 ile birlikte 794 liraya kadar düştü. Faiz kararlarına yönelik açıklamalar heyec

Altın fiyatı için düşüşler bitti mi? Piyasalarda 25 Ocak alarmı!

Son dakika... 800 TL bandında tutunma mücadelesi veren gram altın fiyatları birçok kişinin takibinde yer alıyor. Dolar kurundaki hareketlilik aynı zamanda ONS altın fiyatlarına da yansıdı. Gram altın  bu hafta yüzde 0,28 ile birlikte 794 liraya kadar düştü. Faiz kararlarına yönelik açıklamalar heyecanla bekleniyor. İşte detaylar…

FED açıklamaları ve faizlerin Mart ayı itibari ile artmaya başlayacağı yönündeki değerlendirmeler altın yatırımcılarını heyecanlandırdı. 25 Ocak’ta faiz kararını açıklayacak olan FED ile birlikte birçok altın yatırımcısı değerlendirmelere odaklandı.

Altın fiyatı için düşüşler bitti mi?

Altın fiyatları yükselişe geçecek mi? Küresel pay piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında sıkılaşmaya gideceğini açıklamıştı. Bu açıklama ile birlikte karışık bir seyir izleyen dolar ve altın ile ilgili gözler gelecek hafta yaşanacak yoğun gündeme çevrildi.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen ay aylık yüzde 0,5 artarak beklentilerin üzerine çıktı. Yıllık bazda yüzde 7 artışla beklentilere paralel gerçekleşse de son 39 yılın en yüksek artışını gösterdi.

Altın fiyatı için düşüşler bitti mi? Piyasalarda 25 Ocak alarmı! - Resim : 1

Tahvil Faizi Uçtu, Ons Altın Yükselişe Geçti

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,81 ile son iki yılın en yükseğine çıktı. Haftayı yüzde 1,79 seviyesinden tamamlarken dolar endeksi ise yüzde 0,6 azalışla 95,2'ye geriledi. Altının ons fiyatı yüzde 1,1 yükselişle 1817 dolara kadar yükseldi.

Gram Altın Alacaklar Dikkat!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Youtube kanalında Fed başkanı Powell’ın açıklamaları ve Fed’in politikalarını değerlendirdi. 25 Ocak tarihine dikkat çeken Memiş “Dolar/TL kurunda ve dolar endeksinde sert düşüşler var. Beraberinde gram altında da bir gerileme gördük. Dolar endeksinde yeniden bir toparlanma ve Fed tarafından bir açıklama gelirse gram altını tutamayız. O yüzden gram altın tarafında macera aramamalıyız. Yüzde 50 alımı 630 seviyelerinden almıştık. Yüzde 25’ini 770-780 lira aralığından aldık ve beklemeye devam ediyoruz. Kalan yüzde 25’lik kısım içinse bu ay ya da şubat olabilir. 750 liranın altına sarkmalarda alım yapabiliriz” açıklamalarında bulundu.

Canlı Altın Fiyatları İçin Tıklayın!

Altın Fiyatı İçin Düşüşler Bitti Mi?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Youtube kanalında yaptığı açıklamaların devamında; “Ons altın ise dolar endeksindeki gerilemeye rağmen 1830 doların üzerine kendini atamadı. Altının ons fiyatı 1765 doları test etmeden yoluna devam etmez. 1790-1830 bant aralıkları 25 Ocak tarihine kadar geçerliliklerini koruyor. Ons altın 25 Ocak akşamı kendine bir yön belirleyecek. Ya aşağı yönlü bir kırılma ya da yukarı yönlü bir toparlanma göreceğiz. Benim tahminim aşağı yönlü bir kırılma olma olasılığı yönünde” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Faiz Artırımı Fiyatlaması Başladı

Fed Başkan Yardımcısı Adayı Lael Brainard, ABD Senatosu'nda katıldığı oturumda, Mart ayı için faiz artırımı sinyali verdi. Yıl boyunca birkaç faiz artışının öngörüldüğüne işaret eden Brainard, varlık alımları biter bitmez faiz artırımı yapabilecek durumda olacağını düşündüğünü belirtti. Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri sonrası, tahvil piyasalarında Fed'in yüzde 97 ihtimalle Martta en az 24 baz puan faiz artışına gideceği söylentiler arasında yer alıyor.

Bu Hafta Kazandıran Yatırımlar

Bu hafta yatırım araçlarından borsa kazandırırken, altın ve döviz ise kayıplara yol açtı. Altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 0,28 düşüşle 794 liraya geriledi. Ayrıca Cumhuriyet altını ise yüzde 0,27 azalışla birlikte 5 bin 253 liraya kadar düşüş yaşadı.