Moody's, Türk ekonomisi için büyüme tahminini yükseltti

Moody's Investors Service, Türk ekonomisi için 2021 yılı büyüme beklentisini yukarı yönlü revize etti.

Moody's, Türk ekonomisi için büyüme tahminini yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Türk ekonomisi için 2021 yılı büyüme beklentisini yukarı yönlü olarak revize etti.

Moody's bugün yayınladığı 'Global Makro Görünüm 2022-23' raporunda Türkiye ekonomisi için 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 6'dan yüzde 9'a yükseltti.

"Parasal genişleme ve kredi büyümesi ile bol likidite desteği Türkiye'nin toparlanmasını artırmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulunan Moody's, Türk hükümetinin 2023 yılında yapılacak genel seçimleri de düşünerek kredilerde artış destekli büyümeye öncelik vermeye devam edeceğini tahmin etti.

Moody's bu öngörüsü çerçevesinde Türk ekonomisinin trendin üzerinde reel GSYH büyümesini 2022 ve 2023 yıllarında da devam ettireceğini beklediklerini belirterek, 2022 büyüme beklentisini yüzde 4,8 ve 2023 büyüme tahminini yüzde 5 olarak ortaya koydu.

Bunun yanında manşet ekonomik büyümeyi hızlandıran politikalarının salgın öncesi kırılganlıkların aşırı yükselmesi, daha geniş dış dengesizlikler, artan şirket borçlulukları, yüksek enflasyon ve TL'de daha fazla değer kaybı pahasına geldiğini ifade eden Moody's, eylül ayı sonunda enflasyonun yüzde 19,6'Ya yükselmesine karşın TCMB'nin politika faizini 200 baz puan düşürdüğünü belirtti.

Para politikası duruşunun TCMB'nin enflasyon hedefleme çerçevesinin güvenirliğini ve TL'ye güveni zayıflattığını vurgulayan Moody's, ''Enflasyon oranının çift hanelerde kalmaya devam etmesi büyük ihtimal. Enflasyon oranının 2021 sonunda yüzde 19 ve üzerinde, 2022 sonunda ise yüzde 16 olacağını öngörüyoruz.'' dedi.

Moody's raporunda, enflasyon dinamiklerinin hızlanması ihtimalinin yüksek olduğunu, genişlemenin mali politika duruşunun ve TCMB'nin kredibilitesindeki aşırı gerilimin enflasyonun hızlanmaya devam etmesi ihtimalini yükselttiğini de kaydetti.

Moody's raporda küresel ekonominin bu yıl yüzde 5,8, 2022 yılında 4,4 ve 2023 yılında yüzde 3,2 büyüyeceği beklentisine de yer verdi.

Etiketler