Mevduatlar nasıl değişim gösterdi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 Nisan 2022 tarihiyle son bulan işlem haftasının mevduat sonuçlarını açıkladı. Açıklanan raporda düşüş gözlemlendi...

Mevduatlar nasıl değişim gösterdi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 Nisan 2022 tarihiyle son bulan işlem haftasında menkul kıymet ve banka istatistikleri hakkında rapor yayımladı. Yayımlanan verilerde, geçtiğimiz hafta döviz mevduatlarında gerçek kişilerin toplam işlem miktarında 497 milyon dolarlık azalma görüldü. Azalmayla birlikte toplam mevduat miktarı 139,7 milyar dolara seviyelerine geriledi.

Gerçek kişilerin döviz mevduatlarında yaşanan düşüşün ardından, geçmişe bakıldığında ise en son en düşük rakam 9 Nisan 2021 haftasında 140 milyar doların altına düşerek gerçekleşmişti. Tüzel kişilerde de son haftada 1,12 milyar dolarlık düşüşün olduğu gözlemlendi. Pariteden arındırılmış sonuçlarda 1,5 milyar dolarlık düşük görülürken, toplam döviz mevduatları 215,9 milyar dolar olarak tespit edildi.

TL mevduatlar düşüş yaşadı!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarıyla kur korumalı Türk Lirası mevduat hesaplarının yükselişinin devam ettiği bilinirken, şu ana dek bu ay TL mevduatlar 10,89 milyar TL azalarak 2 trilyon 431 milyar TL oldu. Geçtiğimiz ay ise toplamda 147 milyar TL’lik artış yaşanmıştı. Piyasalarda ise yabancı yatırımcılar hisse ve tahvil piyasalarında alıcı rolünde görüldü. Hisse senetlerinde 10,1 milyon dolarlık, tahvillerdeyse 103,8 milyon dolarlık satın alım işlemi yapıldı.

Yayımlanan raporla birlikte 4 Mart 2022 ila 1 Nisan 2022 tarihleri arasında yabancı yatırımcı hisse senedi piyasasından 768,9 milyon dolarlık çıkış yaparken, tahvil piyasasından ise 319,3 milyon dolarlık çıkış işlemi gerçekleştiği görüldü.