Merkez Bankası rezervlerinde düşüş hızlanıyor! TCMB'nin ne kadar dövizi var?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, döviz rezervlerinin düşüş yaşadığı çok büyük bir gündem konusu olarak basında yer almaya devam ediyor. Vatandaşların en çok sorduğu soru olarak karşımıza Merkez Bankasının ne kadar döviz rezervi var? Çıkıyor...

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş hızlanıyor! TCMB'nin ne kadar dövizi var?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde Aralık ayının ikinci haftasında yaşanan döviz piyasasına satım yönünde müdahale etme uygulamalarıyla başlayan düşüş yılın ilk ayında da devamlılığını sürdürdü.

Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumlarından dolayı piyasaya satım yönünde yön verdiğini söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 1 Aralık’ta 844 milyon dolar olarak ilk müdahalesini, 3 Aralık’ta 504 milyon dolarlık ikinci müdahalesini, 10 Aralık’ta 687 milyon dolarlık üçüncü müdahalesini, 13 Aralık’ta 3,12 milyarlık dördüncü müdahalesini ve son olarak 2 milyon 123 milyar dolarlık beşinci müdahalesiyle döviz rezerv satışlarını gerçekleştirmişti. Toplamda 7,3 milyar dolarlık doğrudan, yaklaşık 9 milyar dolarda örtülü rezerv satışı gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

Merkez Bankası Dolar Rezervi Ne Kadar?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) haftalık para ve banka istatistiklerine göre Ocak ayının ilk haftasında bir önceki haftanın verilerine kıyasla, brüt rezerv 1,6 milyar dolar azalışla 109,4 milyar gerilerken, net rezervde rekor düşük seviyeyle swap hariç 56,4 milyar dolardan -56,9 milyar dolarlık azalış yaşadı. Aralık ayında ise Merkez Bankası rezervi yaklaşık 19 milyar dolarlık azalma göstermişti.

Öte yandan yılın ilk ayında altın rezervleri de döviz rezervleri gibi düşüş yaşamaya devam etti. Altın rezervleri 33 milyon dolarlık azalmayla 38 milyar 489 milyon dolardan 38 milyar 456 milyon dolara düştü.

Ayrıca kur korumalı TL mevduatı sisteminin aktif hale getirilmesinden sonra gerçek kişilerin döviz mevduatlarında da düşüş yaşanmaya başlamıştı. Ocak ayında da düşüş etkisini göstermeye devam etti ve gerçek kişilerin döviz mevduatı 2,8 milyar dolarlık bir gerileme yaşadı. Parite etkisinden arındırılmış düşüşe baktığımızda ise 1,7 milyon dolar olarak kendini gösterdi.

Türkiye Cumhuriyeti  Merkez Bankası (TCMB) istatistiklerine göre bankalardaki toplam mevduat artış göstererek 5 trilyon 560 milyar 910 milyon 486 bin lira oldu. Bankalarda mevcut durumda bulunan yabancı para mevduatı 260 milyar 690 milyon dolar seviyesindeyken, yurt içinde yerleşik kişilerin hesaplarında bulunan tutarın 234 milyar 292 milyon dolar olduğu saptandı. Geçen yıl Aralık ayı verilerine göre bankalardaki yabancı para mevduatlarında 53,8 milyar dolar civarlarında azalma kaydedildi.

Etiketler