Türkiye'nin dış borcu belli oldu! Türkiye'nin dış borç ödemesi artıyor

Türkiye'nin dış borç oranları giderek büyüyor. Bu yıl dış borç ödemeleri belli olan Türkiye Cumhuriyetinin 384.4 milyon dolar seviyesine çıktığı açıklandı.

Türkiye'nin dış borcu belli oldu! Türkiye'nin dış borç ödemesi artıyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu verilerin ışığında 12 Ocak haftasının ödenmesi gereken dış borç miktarı 191.34 milyon dolar olan dış borç ödemeleri 187.75 milyon doları Hazine, 3.59 milyon doları diğer ödemelerinden oluşturulurken, TCMB'ye ödeme gerçekleştirilmedi. 

Türkiye'nin dış borçluluk oranının büyüdüğü gözlemlendiği bu dönemde dolarda yaşanan volatiliteye bağlı olarak TL bazlı olarak da büyümeye devam ediyor. Dolar kurlarında yaşanan yükselişe bağlı olarak sadece bugün yüzde 2.90 oranında büyüme gerçekleşti.

Türkiye'nin Dış Borcu Ne Kadar? 2022

Türkiye'nin 31 Aralık rakamlarına göre dış borcu 453,5 milyar dolar seviyesine kadar yükseldi.  Türkiye'nin dış borcun milli gelire oranı ise yüzde 57 seviyelerine kadar yükselmiş durumda.

TCMB piyasaya 89 milyar TL fonladı

TCMB bu sürecin içerisinde devam ederken bir yandan da piyasayı fonlamaya devam ediyor. Repo ihalesi birlikte piyasaya yaklaşık 89 milyar lira fonladı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, öğlen saatlerinde miktar yöntemi ile birlikte belirlediği repo ihalesi ile birlikte piyasaya 88 milyar 999 bin 996 lira para fonladığını duyurdu. 

İhaleye 149 milyar 290 milyonluk tekliflerin de geldiği bildirildi. İhale sonuçlarının açıklanmasının ardından basit faiz yüzde 14 civarında, bileşik faiz ise yüzde 15.1 seviyesinde gerçekleşti. 

Etiketler