Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 40'a Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olarak belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 40 seviyesine yükseltti.

Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 40'a Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, gerçekleştirdiği toplantının ardından politika faizini yüzde 40'a çıkararak önemli bir sıkılaştırma adımı attı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, haftalık repo faiz oranının yüzde 35'ten yüzde 40'a yükseltildiği belirtildi.

Foreks Haber anketine katılan 22 ekonomistin tamamı faiz artışını öngörmüş, medyan beklenti yüzde 37,50 seviyesinde oluşmuştu. TCMB'nin faiz artış kararı, enflasyon baskılarına karşı alınan bir önlem olarak değerlendirilirken, toplantının ardından açıklanan enflasyon ve ekonomik beklentilere de vurgu yapıldı.

Açıklamada, enflasyonun mevcut seviyede seyrettiği, yurt içi talebin, hizmet fiyatlarındaki katılığın ve jeopolitik risklerin enflasyon baskısını devam ettirdiği ifade edildi. Ancak, finansal koşullardaki sıkılaşmanın, yurt içi talepteki dengelenmeye işaret ettiği belirtilerek, enflasyon beklentilerinde sınırlı bir iyileşme olduğu vurgulandı.

Türk Lirası Yeniden Değerlenecek!

TCMB, dezenflasyonun sağlanması için gerekli sıkılığa önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirirken, parasal sıkılaştırmanın hızının yavaşlatılacağı ve kısa bir sürede tamamlanacağı ifade edildi. Ayrıca, fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi için gereken sıkılığın devam edeceği belirtildi.

Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, piyasa mekanizmalarını güçlendirmeyi ve makro finansal istikrarı artırmayı amaçlayan düzenlemelerin sürdürüleceğini vurgularken, kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendirildi.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 21 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek. İlerleyen dönemde enflasyon ve ekonomik göstergeler yakından takip edilerek, faiz politikasına ilişkin alınacak kararlar piyasa tarafından büyük bir önemle izlenecek.

Etiketler