Merkez Bankası faiz indirdi! Dolar, altın, euro hareketlendi

Bugün Merkez Bankası tarafından yapılan toplantı sonrası faiz kararı açıklandı. Açıklanan karardan sonra Dolar, altın, euro hareketlendi.

Merkez Bankası faiz indirdi! Dolar, altın, euro hareketlendi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından yapılan toplantıdan sonra faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası tarafından alınan karar kapsamında faiz indirimi yapılarak %10,5 olarak belirlendi. Alınan karardan sonra dolar, altın ve euro hareketlendi. Politika faizinin düşmesi tüm piyasayı etkileyeceğinden dolayı herkesin gözü bu karardaydı.

Dün yapılan açıklama sonucu altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş tarafından dolar son çeyreği bitirmeden 20 TL ile 21 TL aralığında işlem görecek denilmesinin hemen ardından bugün Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Açıklanan karar kapsamında Merkez Bankası bu ay politika faizini 1,5 puan indirerek %12’den, %10,5’e indirdiklerini açıkladı.

Merkez Bankası faiz düşürdü ama ne oldu?

Merkez Bankası faiz indirimi

Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi sonrası ne olacağı piyasa araştırması yapan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Faiz kelimesi ekonomide en genel tanım olarak paranın kira bedeli olarak bilinir. Ayrıca faiz demek borç verilen para demektir. Merkez Bankası tarafından faiz indirimi yapıldığı zaman Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmekle beraber diğer piyasalar yani dolar, euro ve altında hareketlenmeler olur. Merkez bankası faiz kararı alınması kredi miktarlarını artırır, borsayı yükseltir ve doları yükseltebilir. Bundan dolayı her ay Merkez Bankası tarafından alınan karar önem arz eder.

Merkez Bankası faiz indirimi kararından sonra dolar fiyatı 18,59 TL’den işlem görürken euro fiyatı 18,26 TL’den, altın fiyatı ise 979 TL’den işlem görmektedir.