MERKEZ BANKASI ENFLASYON BEKLENTİSİNİ %44,19 OLARAK AÇIKLADI

Merkez bankası merakla beklenen nisan ayı anketini yayınladı. Peki anket neleri içeriyor. Anket dolar, enflasyon, faiz ve büyüme beklentilerini içeriyor.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON BEKLENTİSİNİ %44,19 OLARAK AÇIKLADI

Merkez bankası merakla beklenen nisan ayı anketini yayınladı. Peki anket neleri içeriyor. Anket  dolar, enflasyon, faiz ve büyüme beklentilerini içeriyor.

Ankete göre yıl sonu dolar kuru beklentisi 40,53 TL olarak açıklandı. Anket sonuçlarına göre enflasyon beklentisi %44,19 oldu ve Bakan Şimşek'in koyduğu hedefin çok üzerinde kaldı. Şimşek enflasyon hedefini %36 olarak duyurmuştu. Ankete göre yıl sonu faiz  beklentisi 45,82 olarak gerçekleşecek. bir önceki ankette bu oran %45di ve 0,82 artış gösterdi. ankletin büyümedeki beklentisi de çok küçük bir miktar artış gösterdi ve 3,3den 3,8e yükseldi.

Anket bize ne anlatıyor:

Önceki yıllarda anket sonuçları ile gerçekleşen reel sonuçlar arasında gerçekçi bir bağlantı olduğunu dikkate alırsak bu ankete göre faiz oranlarında büyük bir değişim beklenmezken döviz kurundaki artşın faiz getirisinin altında kaldığı görülüyor. Ankete göre dövizdeki getiri seviyesi yıl sonuna kadar %25 iken yıl sonu faiz getirisi nisan ayından itibaren yıl sonunda %30ların üzerinde olacak. Yinede faiz getirisinin doların artışına engel olamayacağı ankette öngörülmüştür.

Anketin enflasyon beklentisi gerçekleşirse asgari ücret ve kamu ücretlerine yapılacak zammın toplamı enflasyon oranının çok altında kalacak demektir. Kamu çalışanları enflasyon farkı ile beraber yılsonu ücretlerini eğer bir refah payı verilmezse %44 olarak hesaplayabilirler. Tabi ki bu artışı kamu çalışanları ve emekliler Temmuz 2024 ve Ocak 2025de 2 ayrı zam döneminde fark olarak alacaklarını hesaba katmalıdırlar.

Yorumlar