Medya yatırımları yılın ilk yarısında 7,3 milyar TL oldu

Medya yatırımları yılın ilk yarısında 7,3 milyar TL olarak gerçekleşti.

Medya yatırımları yılın ilk yarısında 7,3 milyar TL oldu

Türkiye'de yılın ilk yarısında toplamda medya sektörü yatırımlarının 7 milyar 306 milyon TL, medya ve reklam yatırımlarının ise 10 milyar 319 milyon TL olduğu bildirildi.

Reklamcılar Derneği'nin (RD) açıklamasına göre, RD, Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına, Deloitte tarafından "Türkiye'de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2021 Yılı İlk 6 Ay Raporu" hazırlandı.

Rapora göre, Türkiye'de medya sektörü yatırımları 7 milyar 306 milyon TL, medya yatırımlarıysa 10 milyar 319 milyon TL olarak açıklandı. Yaratıcı işlem, yapım, baskı, BTL, sponsorluk ve reklam veren hizmet bedellerinin oluşturduğu reklam yatırımları ise 3 milyar 13 milyon TL oldu. Raporda öte yandan, Türkiye toplam medya pazarına yapılan yatırımın 12 milyar 50 milyon TL olarak gerçekleştiği aktarıldı.

Deloitte tarafından hazırlanan raporda, Dijital Hizmet Vergisi'ne yönelik ayrıntılar şu şekilde:

“2021’in ilk 6 ayında tahsil edilen toplam Dijital Hizmet Vergisi (DHV) 1,186 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu da yüzde 7,5 olarak uygulanan DHV’ye konu olan toplam büyüklüğün 15,8 milyar TL olduğunu göstermektedir. DHV’ye konu olan toplam hacmin yaklaşık yüzde 45’inin global yayıncıların reklam gelirlerinden oluştuğu ve global yayıncıların toplam dijital reklamcılık pazarında minimum yüzde 90’lık bir paya sahip olduğu öngörülmüştür.

Bu öngörüler ışığında, dijital reklamcılık pazarının 2021 ilk altı ay büyüklüğü 7 milyar 906 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Organize medya sektörünün toplam dijital reklamcılık pazarındaki temsilinin yaklaşık yüzde 40 olduğu düşünülmüş olup, 3,16 milyar TL’lik dijital reklam yatırımlarının dijital ajans partnerleri üzerinden planlandığı ve satın alındığı sonucuna ulaşılmıştır.”

Etiketler