Önümüzdeki hafta piyasaların odağında hangi konular olacak?

4 Ekim ile başlayacak olan haftada yurt içi piyasalarda enflasyon, yurt dışında ise ABD iş gücü rakamları ön planda olacak.

Önümüzdeki hafta piyasaların odağında hangi konular olacak?

Ayın ilk haftasında yurt içi piyasalarda enflasyon verileri en önemli gündem maddesi olacak. Hazine ihaleleri de yakından takip edilecek.

Yurt dışında en önemli veri ABD iş gücü rakamları olacak. Piyasalar Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelecek faiz kararlarını da yakından takip edecek.

4 Ekim Pazartesi

10.00 - Piyasalar yeni haftayı yurt içinde haftanın en önemli verisi olan eylül ayına yönelik tüketici fiyatları verisiyle karşılayacaklar. Bir önceki ay enflasyon aylık yüzde 1,12, yıllık yüzde 19,25 artış göstermişti.

TÜİK aynı saatte tüketici fiyatlarının yanı sıra yurt içi üretici fiyatlarını da açıklayacak.

14.30 - TCMB finans dışı firmaların net döviz pozisyonu verilerini yayınlayacak.

Hazine, 2 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

Asya ve Avrupa piyasalarını veri bakımından sakin bir gün bekliyor. Asya'da beklenen bir veri bulunmazken, Avrupa'da Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güven Endeksi açıklanacak. Yatırımcıların piyasaya bakışını gösteren Endeks eylül ayında 19,6 puan olarak açıklanmıştı. Ekim ayı için analistler Endekste hafif artış bekliyor.

17.00 - ABD'de tek önemli veri fabrika siparişleri olacak. Bir önceki ay yüzde 0,4 artan siparişlerde ağustos ayı beklentisi yüzde 0,5 artış yönünde oluştu.

Günün konuşma yapacak yetkilileri Norveç Merkez Bankası Başkanı Cystein Olsen, İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernández de Cos, İngiltere Merkez Bankası (BOE) Dış Komite üyelerinden Charlotte Gerken, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard olacak.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları AB kurtarma planlarını, G20 ve IMF toplantılarını, bankacılık birliği ve maliye politikasını tartışacak.

Gündemde 21. OPEC ve OPEC dışı bakanlar toplantısı da bulunuyor.

Çin piyasaları Altın Hafta tatili nedeniyle Cuma olduğu gibi bugün de kapalı olacak.

5 Ekim Salı

10.00 - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon verilerinin ardından her ay olduğu gibi "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporuyla değerlendirmede bulunacak.

10.00 - TÜİK, 2020 yılına ilişkin devlet hesapları verilerini yayınlayacak.

14.30 - TCMB, Eylül ayı için Reel Efektif Döviz Kuru rakamlarını açıklayacak. Ağustos ayı Reel Efektif Kur Endeksi 62,89 olarak açıkladı.

Hazine, 4 ve 5 yıllık iki tahvil ihalesi düzenleyecek. 4 Yıllık ihale TÜFE'ye endeksli, 5 yıllık ihale sabit kuponlu olacak.

Yurt dışında imalat sektörü PMI verilerinin ardından bu kez hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek.

02.30 - Asya piyasaları PMI verilerinin yanı sıra Japonya'dan gelecek Tokyo için tüketici fiyatları rakamlarına odaklanacak. Tokyo'da manşet enflasyon Ağustos ayında yıllık yüzde 0,4 düşerken, gıda hariç değişiklik olmamış, gıda ve enerji hariç yüzde 0,1 azalmıştı.

06.30 - Avustralya'dan ticaret, perakende satış, NBA İş Dünyası Güven Endeksi rakamlarının ardından faiz kararı açıklanacak. Avustralya Merkez Bankası (RBA) son 9 toplantısında faiz oranını yüzde 0,10 seviyesinde tutmuştu. Piyasaların beklentisi faizin yine aynı seviyede kalacağı yönünde oluştu. Avustralya'da 3 Ekim Pazar günü yaz saati uygulaması başlayacak, o nedenle veriler önceki saate göre bir saat erken açıklanacak.

Avrupa'da analistler Fransa sanayi üretimi, Euro Bölgesi üretici fiyatları verilerini takip edecekler.

Ayrıca İngiltere'nin 4 ve 18 yıllık tahvil ihaleleri de analistlerin takip edeceği veriler olacak.

ABD'de ticaret rakamları, ISM Hizmet Sektörü PMI ve API petrol stokları verileri bulunuyor.

ECB yönetim kurulu üyesi Fernandez Bollo, Norveç Merkez Bankası Başkanı Cystein Olsen, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Alexey Zabotkin, BoE Operasyon Direktörü Jo Place, BoE İhtiyati Politika Direktörlüğü İcra Direktörü Victoria Saporta konuşma yapacaklar.

AB Ekonomik ve Mali İşler Konseyi toplantısı Lüksemburg'da gerçekleşecek.

Çin'in Altın Hafta tatili bugün de devam edecek.

6 Ekim Çarşamba

04.00 - Piyasalar Yeni Zelanda'da gelecek faiz kararıyla güne başlayacak. Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ), salgının başlarında yüzde 0,25 düzeyine indirdiği gösterge faiz oranını son 10 toplantısında da değiştirmedi. Analistler bir önceki toplantıda bekledikleri ancak gerçekleşmeyen 25 baz puanlık artışın, bu toplantıda olabileceği yönünde görüş belirttiler. RBNZ'nin faiz artırımı yapacak ilk G10 olması beklenirken, Norveç Merkez Bankası geçtiğimiz hafta yaptığı artırım ile öne geçmişti.

Asya ve Türkiye'de önemli bir verinin olmadığı günde, Avrupa Almanya'dan gelecek verilerle güne başlayacak. Almanya'da ağustos ayına yönelik fabrika siparişleri açıklanacak. Fabrika siparişleri bir önceki ay aylık yüzde 3,4, yıllık baz etkisiyle yüzde 24,4 artış kaydetmişti. İlk beklentiler aylık bazda siparişlerde düşüş olacağı yönünde.

İspanya, Macaristan, İsveç sanayi üretimi rakamlarından sonra, Euro Bölgesi için perakende satışlar takip edilecek.

14.00 - ABD'de her çarşamba olduğu gibi MBA mortgage endeksleri açıklanacak.

15.15 - Ardından cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verilerine öncü olan ADP özel sektör istihdam rakamları takip edilecek.

17.30 - ABD'de beklenen son veri ise yine her çarşamba aynı saatte açıklanan DoE petrol stokları olacak.

11.55 - RBNZ faiz kararının dışında gün boyu İzlanda, Polonya ve Arnavutluk merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacaklar.

02.30 - Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Japonya-ABD iş konseyi çevrimiçi toplantısında konuşma yapacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) denetçisi Elizabeth McCaul, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Güney Afrika Merkez Bankası Başkanı Lesetja Kganyago günün diğer konuşma yapacak yetkilileri olacak.

Çin piyasaları "Ulusal Gün" nedeniyle kapalı olacak.

7 Ekim Perşembe

10.00 - TÜİK, eylül ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının getiri oranlarını, Ticaret Bakanlığı ise 4.çeyrek dönem için Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarını duyuracak.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek.

17.30 - Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eylül ayı için nakit gerçekleşme verileri duyurulacak.

Önemli bir gündem maddesi de TCMB'nin Analist Toplantısı olacak. TCMB, piyasa ile iletişimi daha sağlıklı sağlamak amacıyla Analist Toplantıları düzenliyor. Toplantı video konferans yöntemiyle düzenlenecek.

02.00 - Asya'da piyasalar Güney Kore cari işlemler dengesi verileriyle açılacak.

Avrupa'da günün en önemli verisi Almanya sanayi üretimi olacak. Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0 artan sanayi üretiminin ağustos ayı rakamları beklenecek.

Avrupa'nın diğer verileri İngiltere Halifax konut fiyatları, Fransa dış ticaret ve cari işlemler dengesi, İtalya perakende satışlar ve Euro Bölgesi konut fiyatları olacak.

Challenger işten çıkarmalar, işsizlik başvuruları ve tüketici kredileri, ABD'nin veri takviminde yer alıyor.

Sırbistan ve İsrail merkez bankası kararları da gündem maddeleri içinde bulunuyor.

16.00 - ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel ve Philip Lane'in konuşmaları gündemde yer alıyor.

Çin piyasaları "Ulusal Gün" nedeniyle kapalı kalmaya devam edecek.

8 Ekim Cuma

10.00 - Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı haftanın son gününde, İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi takip edilecek.

17.30 - Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borç ortalama vadesi, maliyeti ve çevirme oranlarını açıklayacak.

02.30 - Asya piyasaları Japonya'dan hane halkı harcamaları, reel ücretler, cari işlemler dengesi verileriyle güne başlayacak.

Hindistan Merkez Bankası (RBI) faiz kararı, Asya piyasalarının en önemli gündem maddesi olacak. RBI, son 7 toplantısında faizi yüzde 4,00 olarak korudu.

Avustralya Merkez Bankası (RBA), "Finansal İstikrar Raporu"nu açıklayacak.

09.00 - Almanya'dan gelecek dış ticaret ve cari işlemler dengesi rakamları takip edilecek.

15.30 - Günün en önemli verisi ABD'den gelecek. ABD'nin eylül ayına yönelik istihdam rakamları analistler tarafından yakından takip edecek. Bir önceki ay tarım dışı istihdam 235 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 5,2 olarak gerçekleşmişti. İlk beklentileri tarım dışı istihdamda 500 bin artış olacağı, işsizlik oranının yüzde 5,1'e gerileyeceği yönünde oluştu.

ABD'nin diğer verileri toptan stoklar ve Baker Hughes sondaj kule sayıları olacak.

ECB yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta ve BoE üyesi Silvana Tenreyno konuşma yapacaklar.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, söz konusu tarih itibarıyla emekliye ayrılıyor.

Etiketler