Likidite oranı nedir?

Ekonomi kavramlarından birisi olan ve özellikle yatırımcıları yakından ilgilendiren likidite oranı nedir ve nasıl hesaplanır gelin hep beraber inceleyelim.

Likidite oranı nedir?

İşletmelerin varlığı olan şeylerin en pratik ve hızlı biçimde nakde dönüşme becerisine verilen isime likidite denilmektedir. En likit varlık nakit para olarak kabul edilmektedir. Yerinde durmakta olan varlıklar ise düşük likiditeyi ifade etmektedir. Likidite, gerçek likidite ve teknik likidite olmak üzere ikiye ayrılmaktadır: Gerçek likidite, işletme öneri edildiği zaman var olan borçlarının ödenmesi becerisi olarak tanımlanmaktadır. Teknik likiditeye baktığımız zaman ise vadesi gelmiş olan borçların ödenebilme becerisi olarak tanımlanabilir. Daha fazla borç altına girip ödeyebilme ve yeni varlıklar alma becerisi olduğu kabul gören firmaların likiditesi de yüksek olmuş olacaktır.

Likidite oranı nedir? - Resim : 1

Likidite Oranı nasıl hesaplanmaktadır?

Likidite oranın bir başka adı ise asit test oranıdır, cari oranın sağlıklı bir biçimde yorumlanabilmesi açısından önem arz etmektedir. Asit test oranı esas olarak dönen varlıklar grubunda yer alan ve likiditesi diğer dönen varlıklara göre daha düşük olan stokların bu hesaplamaya dahil edilmemesiyle bulunan orandır. Cari orana göre daha hassas bir ölçüm sağlamaktadır.

Asit Test Oranı = (Dönen Varlıklar -Stoklar) / Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar Asit test oranı neticesinin 1 çıkması standart bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu hesaplama sonucu ile firmanın kısa vadeli yabancı kaynaklarının tamamının nakit ve likiditesi yüksek olan varlıklar ile ödenebileceği sonucunu ortaya koymaktadır. Yani her 1 TL’lik kısa vadeli yabancı kaynağa karşılık işletmede stoklar dışında 1 TL’lik dönen varlığın bulunduğunu göstermektedir. Asit-test oranının 1’den küçük çıkması durumunda kısa vadeli borçların ödenmesinde firmanın stoklarına bağlı olduğu söylenebilir.

Likidite oranı nedir? - Resim : 2

Yatırımcılar açısından likiditenin önemi nedir?

Herhangi bir yatırımcı yatırımını yapmadan önce varlıkların likiditesini ve potansiyel olarak getirebileceği kazancı ölçer. Yatırımcılar tarafından bakıldığında likidite önemli bir kavram olarak öne çıkmaktadır. Fiyatlar düşük olduğu zamanlarda likit varlıklar yatırımcılara yeniden yatırım yapmak için çeşitli imkanlar sunmaktadırlar. Yapılacak olan yatırımların risklerini azaltma amacıyla da piyasada bulunan hareketliliğe anında cevap verebilme garantisi sunmaktadırlar.

Eğer herhangi yatırım amaçlı alınmış olan mal ne kadar çabuk paraya çevrilebilirse yatırımcıların kar etme ihtimalleri de maksimuma çıkacaktır. Yatırımcıların hayat standartları üstünde likit varlıkların payı vardır. Mesela, emekli olmuş bir şahıs yaptığı yatırımlar üstünden nakit elde etmek istediği durumda likit varlıklarını dönüştürme özelliğine sahiptir.

Etiketler