Kuyumcular 500'er gram altını teminat olarak kamu bankalarına yatıracak

Taslak metne göre, kuyumculardan 500'er gram altını kamu bankalarına teminat olarak yatırmaları istenecek.

Kuyumcular 500'er gram altını teminat olarak kamu bankalarına yatıracak

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre, Türkiye genelinde faaliyet gösteren tüm kuyumculardan 500'er gram altını kamu bankalarına teminat olarak yatırmaları istenecek.

Ticaret Bakanlığı "Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı"  hazırlayarak, bu konuda görüş talep etti.

Taslak metne göre, kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba beş yüz gram altın teminat olarak yatırılacak.

Teminat tutarı, mevduat bankaları için mevduat hesaplarında, katılım bankaları için katılım fonu hesabında bloke olarak izlenecek.

Yetki belgesinin iptali halinde, il müdürlüğünün bildirimine istinaden teminat tutarından vergi, resim ve harç yükümlülükleri karşılandıktan sonra kalan tutar ilgili kuyum işletmesine ödenecek.

Teminatın, haciz işlemine, icra takibine veya ihtiyati tedbire konu edilmesi halinde, bunların kaldırılması için il müdürlüğünce ilgili kuyum işletmesine iki ay süre verilecek. Haciz işlemi, icra takibi veya ihtiyati tedbir devam ettiği sürece hesaptaki tutar  şletmeye ödenmeyecek.

Teminat hesabındaki tutarın vadesi ile faiz oranı veya kar payının, kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarıyla kuyum işletmesinin yapacağı anlaşmaya göre serbest olarak tayin edilmesi esas olup söz konusu faiz veya kar payının işletme  tarafından tasarrufu serbest olacak.

Kuyum ticaretiyle iştigal edilen iş yerinde kuyum alım satımı ve onarımı dışında, döviz alım satımı ve aracılık dâhil herhangi bir ticari faaliyette bulunulamayacak.

Etiketler