Kripto ''ÇATAL'' nedir?

Kripto paraların çoğunda olmaz olmaz olan ilk şey kripto madenciliğidir. Kripto madenciliğin en önemli unsuru olan çatallanma nedir?

Kripto ''ÇATAL'' nedir?

Çatal

Çatal, yazılımın daha da geliştirilmesidir. Yumuşak çatallar ve sert çatallar vardır.

ÇATAL NEDİR?

Bir çatal yazılımının bir başka gelişmedir. Yumuşak çatallar ve sert çatallar vardır .

Klasik olarak çatal, açık kaynaklı yazılımın daha da geliştirilmesi anlamına gelir. Açık kaynaklı yazılımlar doğal olarak herkes tarafından ücretsiz olarak erişilebilir olduğundan, herkes yazılımın kendi kopyasını oluşturma ve kendi amaçları için değiştirme fırsatına sahiptir. Orijinal yazılımın bu bölünmesine ayrıca çatal denir.

Yazılımın değiştirilmesi hiçbir şekilde kötü niyetli bir müdahale olarak görülmemeli, daha ziyade açık kaynak projelerinin temel ve arzu edilen bir parçası olarak görülmemelidir. Programlama bilgisine sahip kullanıcılar, kendi ihtiyaçlarına göre yeni işlevler eklemek için kullanabilirler. Ayrıca bir yazılımın farklı dağıtımları da bu şekilde var olabilir.

Çatalların blok zincirlerle ne ilgisi var?

Bitcoin gibi halka açık bir blok zincirinin bilgisayar kodu da açık kaynaklıdır ve yukarıda açıklandığı gibi geliştiriciler tarafından yerel olarak değiştirilebilir.

Bununla birlikte, blok zincir sistemleri sadece bilgisayar kodundan değil, aynı zamanda kodu bilgisayarlarında yürüten bir katılımcı ağından da oluşur. Ağın bölünmemesi için herkesin değişikliklere uyması gerekiyor. Bu nedenle tecrübesiz bir programcının veya kötü niyetli bir saldırganın fark edilmeden ağın kurallarını değiştirmesi mümkün değildir.

Çatal Türleri

1- Yazılım çatalları

Yazılım çatalı durumunda, mevcut kod kopyalanır, gerekirse değiştirilir ve ardından yeniden içe aktarılır. Bir yazılım çatalının kendi başlangıcı, kendi Genesis bloğu vardır.

Yazılım çatalına bir örnek Litecoin'dir. Litecoin, Bitcoin Kodunu aldı, bazı parametreleri değiştirdi (daha yüksek para arzı, daha kısa blok süreleri vb.) ve yeni bir Genesis bloğu başlattı. Yani, daha önce Bitcoin'i olan, hala sadece Bitcoin'e sahipti. Litecoin, yalnızca Litecoin ağına aktif olarak katılan ve kripto para madenciliği yapan kişilerdi.

Yazılım çatalına başka bir örnek de Monero'dur. Monero için teorik yapı ilk olarak Bytecoin'de kullanıldı. Ancak bir süre sonra Bytecoin'in bir dolandırıcılık girişimi olduğu ve para arzının yüzde 80'inden fazlasının zaten dolaşımda olduğu (premine) ortaya çıktı. Monero projesi daha sonra bilgisayar kodunu kopyaladı ve ağı adil bir dağıtımla yeniden başlattı. Burada da Monero kendi Genesis bloğunu oluşturdu.

Litecoin'in Bitcoin ile pek çok benzerliği olsa da Monero temelde Bytecoin gibi çalışıyor, projeler birbirinden bağımsız ve ağda örtüşme yok. Genellikle blok zincirine ve Genesis bloğuna bakarak bunun bir yazılım çatalı olup olmadığını anlayabilirsiniz .

2- Blockchain çatalları

Durum, blockchain çatalları veya sözde zincir bölünmeleri ile farklıdır. Zincir bölünmesinde, mevcut bir blok zinciri ve ağ bölünür. Bir blok zinciri, iki blok zinciri haline gelir. Her iki blok zinciri de aynı kökene, aynı Genesis bloğuna sahiptir.

Bir örnek, 1 Ağustos 2017'de Bitcoin ağındaki çataldır. O sırada, Bitcoin topluluğu ağın ölçeklenmesi için savaşıyordu.

 Bir kısım blok zincirinin dışına ölçeklenmek istedi, diğer kısım blok boyutunu artırmak ve böylece blok zinciri üzerinde ölçeklendirmek istedi. Bu anlaşmazlık, daha büyük blokların temsilcilerinin kendilerini mevcut Bitcoin ağından izole etmesiyle 1 Ağustos 2017'de doruğa ulaştı. Bir Bitcoin Blockchain aniden ikiye dönüştü, eski Bitcoin Blockchain ve yeni Bitcoin Cash Blockchain. Bitcoin ve Bitcoin Cash, 1 Ağustos'a kadar tamamen aynı geçmişe sahip, ancak o günden beri ağlar artık birbiriyle uyumlu değil.

Böyle bir zincir bölünmesinde dikkat çekici bir şey olur: Örneğin, Bitcoin'i çataldan önce tuttuysanız, hard forktan sonra iki varlık tutacaksınız - eski zincirdeki varlıklar ve yeni zincirdeki varlıklar. Ağustos 2017'de eski varlık Bitcoin ve yeni Bitcoin Cash idi. 31 Temmuz'da 10 Bitcoin'iniz varsa, 1 Ağustos'ta 10 Bitcoin ve 10 Bitcoin Cash'iniz vardı.

Her blok zinciri çatalının bir zincir bölünmesi içermesi gerekmez . Bir zincir bölünmesi yalnızca ağdaki (yani ortak bir blokta) mevcut bir durum üzerinde anlaşamayan iki kamp olduğunda meydana gelir.

Etiketler