Kredibilite nedir?

Modern ekonomik dünyada bir çoğumuz acil nakit ihtiyaçlarımız için bankalardan kredi çekmeyi tercih etmekteyiz. Bankaların bizlere kredi verip vermeme kararını almak için baktıkları bir kriterler topluluğu olarak özetleyebileceğimiz kredibilite kavramına gelin hep birlikte göz atalım.

Kredibilite nedir?

Karşılıklı güven ilişkisi, başta insanlar arasında bulunan sosyal ilişkiler için olmak üzere hayatın birçok alanında önem arz etmektedir. İnsanoğlu her zaman doğası gereği güvendiği kişilerle olmayı, güven duygusunu hissettiği ortamlarda yaşamayı, güvendiği çalışma ortamında bulunmayı tercih etmektedirler. Bu güvenin inşasını da yaşamakta olduğunuz birtakım deneyimleriniz ve paylaşımlarınız neticesinde tayin edebilmektesinizdir. Yani güvenin inşasında geçmişte yaşanılan olumlu izlenimler en büyük yapı taşını oluşturmaktadır desek yeridir. 

Bankacılık piyasasında de güven, yaşamın birçok kesitinde olduğu gibi büyük önem arz etmektedir. Müşteriler bankalarına, bankalar da müşterilerine güvenmek arzusundadır. Nasıl bir müşteri bankasına para yatırırken, vade sonunda bu parayı faiziyle beraber geri alacağı hususunda bankasına güven duyarsa, banka da müşterilerine kullandırdığı kredilerin geri ödenmesi hususunda müşterisine güven duymak ister. Banka ve müşteri arasında güven ne kadar kuvvetli ise karşılıklı ilişkiler de o kadar kuvvetlidir. Bankaların müşterilerine duydukları güven o müşterinin kredibilitesidir. Bankanın size güveni ne kadar yüksekse, onun nezdindeki kredibilitenizin de o oranda yüksek olduğu anlamına gelmektedir. 

Kredibilite nedir? - Resim : 1

Bankalara kredi kullanmak için başvurduğunuzda her bankanın belirlemiş olduğu belli başlı kriterlere göre değerlendirilirsiniz. Bu kriterler moraliteniz, mevcut olan nakdi varlığınız, düzenli banka hesabı hareketleriniz, ekonomik duruma karşı hassasiyetiniz ve teminatlarınızdır. İşte tüm bu kriterlerin bileşimi banka nezdindeki kredibilitenizi ortaya koyar. 
Nakit paraya ihtiyacınız olduğunda kredi kredi kullanmak dilerseniz, banka evvela kredibiliteniz hakkında bilgi edinmek amacıyla bir istihbarat çalışması yürütmektedir. Bankalar bu istihbarat alma işlemini Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB), bankaların ve çeşitli finans kuruluşlarının kullanımına sunduğu kredi veri paylaşım sistemi kullanarak gerçekleştirir. Bu verilerin beraberinde yine KKB'nin alt kuruluşu olarak kurulmuş olan Findeks’in, fertlerin geçmişteki ve şimdiki kredi kullanma ve geri ödeme alışkanlıkları, gelir durumu, borçluluk oranı ve benzeri kriterlere dayanan kredi notunu da bankalar dikkate almaktadir. 

Findeks Kredibilite Ölçeği: 

Findeks, birtakım kriterler ışığında yaptığı değerlendirme sonucu bireylerin kredibilite oranlarını gösteren bir kredi notu vermektedir. Bu değerlendirme 5 not kategorisi ile gerçekleştirilmektedir. Bu kategoride puanlama 0 ve 1900 arasında olup, kredi notu 1900’e ne kadar yakınsa kredibiliteniz de o kadar yüksek olduğu anlamına gelmektedi

Etiketler