Koronavirüs aşısı olduktan sonra oluşan kol ağrısı nasıl geçer?

Koronavirüse karşı aşılama çalışmaları devam ederken aşı olan insanların büyük bir kısmı kol ağrısı yaşadıklarını söylüyor. Peki aşının yan etkileri ne zaman ve nasıl geçer?

Koronavirüs aşısı olduktan sonra oluşan kol ağrısı nasıl geçer?

Tüm dünyada Kovid-19'a karşı aşılama çalışmaları devam ederken aşı olan insanların büyük bir kısmı kol ağrısı yaşadıklarını söylüyor. Biontech aşısının en yaygın yan etkileri arasında kol ağrısı bulunuyor. 

Birçok uzman Biontech aşısının yan etkileri arasındaki kol ağrısının kısa sürede geçtiğini ve mutlaka aşı olunması gerektiğini söylüyor. 

Koronavirüs aşısının yan etkileri neler?

Aşı yapılan yerde şişlik ve ağrı

Ateş, ikinci dozdan sonra daha sık görülmektedir.

Baş ağrısı

Titreme

Kas ağrıları

Yorgunluk

Ateş

Eklem ağrısı.

Aşı sonrası kol ağrısı nasıl geçer?

Pek çok aşıda olduğu gibi koronavirüs aşısında da kol ağrısı en yaygın görülen yan etkiler arasındadır. Aşının enjekte edildiği bölgede kızarıklık, ağrı veya şişlik görülürse ilk olarak aşı yapılan kolunuzu yükseltmeniz ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Bunun yanında doktorların önerilerinden biri de aşı olunan yere soğuk suyla ıslatılmış bir havlu uygulanmasıdır.

Uzmanlar, aşı yapıldıktan sonraki 24 saat boyunca ağrı kesici ilaç alınmamasını öneriyor.  

Koronavirüs aşısı yan etkileri nasıl geçer?

En sık görülen yan etkilerden biri de yorgunluk hissidir. Bunun için de bol sıvı tüketmek ve mümkünse dinlenmek iyi gelecektir. Hafif ateş ve titreme için ise yine sıvı tüketimi ve dinlenme tavsiye ediliyor.

Kas ve eklem ağrıları için de dinlenme, bol sıvı tüketimi ve parasetamol içeren ağrı kesiciler (aşı olduktan 24 saat sonra) öneriliyor.

Aşıdan sonra bir hafta içinde kusma ve ishal görülürse elektrolit dengesinin korunması amacıyla ağızdan sıvı ve gıda alımı uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Etiketler