Kara liste aklanıyor! Kredi çekemeyenlere sicil affı müjdesi…

Bankalardan daha önce kredi çeken ve kredisini ödeyemediği için kara listeye giren kişilere müjde verildi. Sicil affı geliyor.

Kara liste aklanıyor! Kredi çekemeyenlere sicil affı müjdesi…

Bankaların borcunu ödeyemediği için kara listeye giren kişiler için sicil affı müjdesi verildi. Hazırlanan kanun teklifi kapsamında kara listede olan isimlerin silineceğine dair kanun teklifi hazırlandı. Bildiğiniz gibi Türkiye genelinde bankacılık sisteminde vatandaşların zorlandıkları konunun çözümü olan sicil affı geliyor. Meclise, AK Parti tarafından sunulan 48 maddelik torba yasa teklifi içerisinde sicil affı da yer aldı. Hazırlanan kanun teklifinde banka borcunu ödeyemediği için kara listeye giren kişiler için sicil affı geleceğine dair madde yer aldı. TBMM tarafından teklif yasalaşırsa eğer bankacılık sisteminde kara listede yer alan kişiler kendilerini kara listeden çıkarabilecek.

Sicil affından nasıl yararlanılacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan torba kanun teklifinin yasalaşması halinde kredi ve kredi kartı olan kişiler borçlarını ödeyemediği için kara listeye girdi. Kara listeye giren kişiler borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyip ya da bankayla anlaşıp borcu yapılandırdığı takdirde sicil affından faydalanabilecek. Bu işlemi yapan kişilerin de kara listede yer almasının herhangi bir önemi kalmayacak. Bankalar tarafından da kara listede yer almıyormuş gibi kredi ve kredi kartı imkanı sunulacak.

Sicil affı

Verilen kanun teklifi kapsamında sicil affı yalnızca krediler ve kredi kartları için çıkmayacak. Karşılıksız çek, senet sebebiyle kara listede yer alan kişiler de sicil affı çıkarsa faydalanabilecek. Aynı şekilde bu şekilde olan kişiler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar borcunu ödeyip yapılandırdığı takdirde kara listeden çıkabilecek.

Sicil affı ne zaman çıkacak?

Sicil affının çıkmasına dair kanun teklifi AK Parti tarafından TBMM’ye sunuldu. Komisyon tarafından incelenecek bu tekliften sonra eğer genel kuruldan geçip teklif yasalaşarak yürürlüğe girerse sicil affı çıkacaktır. Tüm bu işlemlerin de Ekim ayı içerisinde tamamlanması bekleniyor. Hazırlanan yasa teklifi eğer genel kuruldan geçip yasalaşmazsa sicil affı çıkmayacağı ve borcunu ödemeyen kişilerin hala kara listede yer alacağını söylemeden geçmeyelim. Her banka tarafından hazırlanan yapılandırma imkanlarından faydalanarak siz de kara listeden çıkabilirsiniz.