Kanal İstanbul projesi için ilk kazma vuruldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü'nün temeli atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Başakşehir'deki Sazlıdere Barajı Mevkii'nde tören gerçekleştirildi.

Tören bölgesine gelen misafirler güvenlik noktasından geçmelerinin ardından, hazırlanan shuttle araçlarla alana götürüldü. Alanda yoğun güvenlik önlemleri alınırken Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan posterleri yer aldı.

Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy sınırları içerisinde bulunacak Kanal İstanbul Projesi, 45 km uzunluğunda, 20,75 metre derinliğinde olacak. Kanal İstanbul'un üzerine altı adet köprü yapılacak. 

Kanal İstanbul projesi için ilk kazma vuruldu! - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törende yaptığı açıklamaların bir kısmı şu şekilde:

''Bugün Kanal İstanbul Projesi'nin ilk köprüsünün temelini atıyoruz. Ülkemize, milletimize, İstanbul'a hayırlı olmasını diliyorum. Bugün Türkiye'nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Ülkemizin gelişmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini ekliyoruz.

İstanbul Boğazı dünyanın en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahip. Boğaz'da hem kuzey hem güney hem doğu hem batı istikametinde yoğun bir gemi trafiği yaşanıyor. Her gemi geçişi şehir için ciddi risk taşıyor. Gemi trafiği, İstanbul Boğazı'na göre 13 kat daha güvenli olacak.

Boğaz'dan 1930'lu yıllarda yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı. Kanal İstanbul'a, İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz. Amacımız İstanbul Boğazı ve çevresindeki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır.

Dünyada örnek kanallardan birinin temelini atıyoruz. Boğaz'ın tarihi ve kültürel dokusunu güvenlik altına almak için de bu projeye ihtiyaç vardır.

Kanalın uzunluğu 45 kilometre. Taban genişliği minimum 275 metre. Derinliği, küsuratı söylemiyorum, 21 metre olarak belirlendi. Mevcut güzergah 5 ayrı alternatif arasından bilimsel çalışmalara göre en makul ve verimli hat olarak seçildi.

Projenin her aşaması hukuka ve bilime uygun yürütüldü. Kanal İstanbul'u 15 milyar dolarlık maliyet ile 6 yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Kanal İstanbul kendini rahatlıkla finanse edecek.''

"İstanbul Boğazı'ndan 13 kat daha güvenli olacak''

Kanal İstanbul projesi için ilk kazma vuruldu! - Resim : 2

Törende açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, "Simülasyonlarımıza göre, Kanal İstanbul, seyir güvenliği açısından İstanbul Boğazı'ndan 13 kat daha güvenli olacak. Köprümüz 45 kilometrelik Başakşehir - Bahçeşehir - Hadımköy yolunun bir parçası olmakla birlikte Kanal İstanbul’un Sazlıdere kesiminin de geçişini sağlayacaktır." ifadelerine yer verdi.

Etiketler