JP Morgan'dan Türkiye ekonomisine dair tahminler!

JP Morgan yayımladığı son raporlar Türkiye hakkında önemli tahminlerde bulundu. TCMB'nin faiz puanları hakkında öngörülere yer veren rapor, Türkiye'nin büyüme oranına da değindi!

JP Morgan'dan Türkiye ekonomisine dair tahminler!

JP Morgan son yayımladığı "Gelişmekte Olan Piyasalarda Görünüm ve Strateji" adlı raporunda Türkiye hakkında tahminlerini açıkladı.

Açıklanan raporda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)'nın politika faizinde artırıma gitmeyeceği yer alırken, yıl sonunda yaşanacak büyümenin yüzde 3.2 olacağı ifade edildi. Yayımlanan raporda TCMB'nin politika faizini ise yüzde 14 seviyesinde tutacağı gösterildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın politika faizinde artırıma gitmeyeceği tahmin edilen raporda, "Ortodoks politikalar uygulanana kadar enflasyon küresel standartların üzerinde seyredebilir, TL'deki yerel ve küresel risk iştahına bağlı kırılganlık da devam edebilir" ifadeleri yer aldı.

Ayrıca yapılan açıklamada cari işlemler açığının 2022 senesinde 30,4 milyar dolar seviyelerine yükselebileceği belirtildi. Rusya-Ukrayna savaşının turizm sektörüne ciddi bir engel oluşturabileceğini de belirten rapor, Körfez ve Avrasya ülkelerinden gelen turistlerin savaş nedeniyle oluşacak turizm dalgalanmasını dengeleyebileceğini öngördü.

Yatırımcının güven endeksinde ise şu ifadeler yer verildi: "Son 2 yılda uluslararası yatırımcıların piyasalardan çıkış yaptığını gördük. Artık yerli yatırımcı TL ve Türk piyasalarındaki görünümü belirleyecek."

Yüzde 3,2 beklenti gösterildi!

Geçtiğimiz seneyi yüzde ekonomide 11'lik büyümeyle kapatan Türkiye hakkında bu sefer ciddi bir düşüş olduğunu belirten rapor, büyümenin 3,2 seviyelerine gerileyeceğini vurguladı. Raporda yer alan açıklamada, "Yüksek ve volatil seyreden enflasyon reel büyüme tahmini yapmayı zorlaştırıyor. Negatif reel faizler ve fiyatlarda artış beklentisi özel tüketimi destekliyor. Ancak sıkılaşan küresel likidite ve Ukrayna savaşına dair belirsizlikler nedeniyle bu yıl yüzde 3.2 büyüme bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.