IMF, borsa ve konut piyasasına yönelik uyarılarda bulundu

IMF hafta içi yayınlanan bir raporunda hisse senedi ve konut piyasasındaki duruma vurgu yaparak büyük bir satış riski olduğunu belirtti.

IMF, borsa ve konut piyasasına yönelik uyarılarda bulundu

IMF, ABD Merkez Bankası (Fed) ve diğer merkez bankalarının salgın süresinde sağladıkları desteği geri çekmesi sebebiyle küresel hisse senedi fiyatlarında ve konu değerlerinde ani ve keskin düşüş riski olduğunu aktardı. IMF bu hafta içi açıkladığı altı aylık Finansal İstikrar Raporunda para politikasının ekonomik toparlanmayı zora sokabilecek durumlara neden olduğunu aktardı.

Hisse senedi fiyatlarına yönelik uyarı yapıldı

Hisse senedi piyasasındaki uyumsuzlukların son 18 ayda yaygınlaştığı aktarılan raporda, ''Ekonomik görünümün aniden tekrar değerlendirilmesi ya da beklenmeyen politika değişiklikleri halinde fiyatlar önemli derecede düşebilir.'' ifadeleri yer aldı.

Konut piyasası

Raporda öte yandan konut fiyatlarına yönelik de uyarılarda bulunuldu. Konut fiyatlarına ilişkin aşağı yönlü risklerin önemli görüldüğü belirtilirken, ''En kötü senaryoda gelecek üç yıl içerisinde konut fiyatlarındaki düşüşün gelişmiş ekonomilerde yaklaşık yüzde 14 ve gelişmekte olan piyasalarda yüzde 22 olması bekleniyor.'' ifadeleri kullanıldı.

Fakat IMF'ye göre konut değerleri 2008 mali krizi dönemi kadar gergin görünse de bankacılık sistemi o zamana göre çok daha iyi durumda.

IMF yöneticisi mevcut risklere vurgu yaptı

INF Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı direktörü Tobias Adrian bir röportajda, ''Şoklar merkez bankalarından kaynaklı olabilir. Çünkü önceden beklenenden daha hızlı sıkılaşıyorlar.'' ifadelerine yer verdi.

''Oldukça büyük bir satış görebileceğimizden endişe ediyoruz.'' diyen Adrian, IMF ve birçok merkez bankasının geçici enflasyon tezi konusunda hemfikir olduğunu aktardı. Fakat bu tahminin etrafında belirsizlik olduğunu da vurguladı. Adrian merkez bankalarının hesabını karmaşıklaştıran şeyin 'daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen' enflasyon baskılarının ortaya çıkması olduğunu belirtti.

Kripto para

IMF öte yandan raporunda kripto paralara ilişkin analizlere de yer verdi. Raporda, ''Kripto para piyasası 2 trilyon doları aşmış da olsa, küresel hisse senedi ve tahvil piyasalarıyla karşılaştırıldığında hâlâ küçük ve dünya finansal sisteminin genel istikrarı için henüz bir risk oluşturmuyor.'' ifadeleri yer aldı. Bu piyasadaki riskleri de vurgulayan kurum, stablecoinler için düzenleme ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Etiketler
IMF