İçişleri Bakanlığından 81 ile yılbaşı genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine yılbaşı için alınan tedbirleri içeren genelge gönderdi.

İçişleri Bakanlığından 81 ile yılbaşı genelgesi

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Bakan Süleyman Soylu imzasıyla alınan önlemleri içeren genelge 81 il valiliğine gönderildi.

Bu tedbirlerin etkililiğini artırmak ve üst düzey koordinasyonu sağlamak için de 31 Aralık Cuma günü başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere bütün üst düzey yöneticilerin ülkenin dört bir yanında sahada olacakları aktarılan açıklamada, illerde valilerin, ilçelerde kaymakamların yeni yılın ilk ışıklarına kadar görevlerine devam edecekleri aktarıldı.

Açıklamada, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinden (GAMER) ihtiyaç duyulduğu zaman gereken koordinasyonun sağlanacağı, bugün itibarıyla 1 Ocak 2022 saat 08.00'e kadar önlemlerin yoğunlaştırılacağı belirtildi.

İçişleri Bakanlığından 81 il için yılbaşı genelgesi

Yılbaşı tedbirlerine göre, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından 6 bin 522 uygulama noktası belirlendi. 8 bin 164 trafik, 63 bin 871 diğer birimlerden olmak üzere toplamda 72 bin 35 personel görev yapacak, 16 bin 429 ekip, 674 hava aracı ve 352 dedektör köpek yer alacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 7 bin 560 uygulama noktasında, 21 bin 558 trafik, 243 bin 742 diğer birimlerden olacak şekilde toplam 265 bin 300 personel görev alacak. Öte yandan 38 bin 741 ekip, 86 hava aracı, 55 deniz aracı ve 228 dedektör köpek  uygulamalarda bulunacak. 

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 296 ekipte 3 bin 16 personel görevli olacak. Ayrıca 163 yüzer unsur, 9 hava aracı, 124 kara aracı, 8 dedektör köpek de uygulamalar sırasında orada olacak. Böylelikle toplam 55 bin 466 ekip ve 340 bin 351 personel görev yapacak, 769 hava aracı, 218 deniz aracı ve 588 dedektör köpek yer alacak.

Trafik tedbirleri

Trafik ekip ve timleri, yol güzergahlarında, seyir hâlinde ve sürücüler tarafından rahatlıkla görülebilecek şekilde tepe lambaları sürekli yanar halde olacaklar. 

Yağış sebebiyle karayolunun kapanması hâlinde aralar, önceden belirlenen alternatif güzergahlara ya da dinlenme alanlarına yönlendirilecekler.

Yılbaşı gecesi saat 00.00 sonrasında trafikte alkol denetimlerine ağırlık verilecek. Kayak merkezlerinin yer aldığı illerdeki turizm merkezlerine diğer illerden trafik akışının yoğunlaşacağı göz önünde bulundurularak bu illere ulaşım sağlayan güzergahlarda ilave trafik önlemleri alınacak. 

Trafik kontrollerinde, kış koşulları da dikkate alınarak araçlarda teknik açıdan bir eksiklik ya da aksaklık olup olmadığı, ışık donanımlarının çalışıp çalışmadığı kontrol edilecek. Herhangi bir eksiklik tespit edilirse bu araçların trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek.

Sık sık kazaların meydana geldiği yol kesimlerinde sabit ve seyir hâlinde tepe lambaları yanar durumda trafik ekipleri görev alacak. 

Güzergahta buzlanma, yoğun kar yağışı ya da tipi gibi seyir güvenliğini tehlikeye atabilecek durumların tespit edilmesi hâlinde yolun durumu hakkında diğer kurumlarla beraber gerekli önlemler geciktirilmeden alınacak. Öte yandan 81 ile gönderilen genelge çerçevesinde kritik tesislerdeki güvenlik tedbirleri artırılacak, ilave önlemler alınacak.

İçişleri Bakanlığından 81 il için yılbaşı genelgesi

İHA ve dronlar kullanılacak

Terör örgütü mensuplarının Türkiye'ye legal veya illegal geçiş arayışı içinde olduğu dikkate alınarak sınır hattında alınan önlemler artırılacak.

Terör örgütü mensuplarının el yapımı patlayıcı tarzı eylemler yapabileceği düşünülerek büyükşehirler başta olmak üzere gümrük kapılarında alınan tedbirler de artırılacak. Araç, gereç ve dedektör köpekler başta olmak üzere gereken bütün unsurlar seferber edilecek. Deniz kenarında yer alan illerde Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü kıyı emniyet birimleri tarafından planlamalar yapılmak suretiyle gereken önlemler alınacak.

Kolluk birimleri bünyesindeki helikopter, İHA ve dron gibi hava araçları ve motorize ekipler aktif olarak kullanılacak.

Denize kıyısı olan illerde başta Sahil Güvenlik Komutanlığı birimleri ve diğer kolluk kuvvetleri ile beraber göçmen kaçakçılığı ve yasa dışı faaliyetlere ilişkin alınan caydırıcı etkin tedbirlere devam edilecek.

Vatandaşların can güvenliğine büyük tehdit oluşturabilecek uyuşturucu, kaçak ve sahte alkollü içki satışının önüne geçilmesi ve ele geçirilmesine ilişkin yıl boyunca verilen mücadele yılbaşı günü de etkin bir şekilde devam edecek.

Koranavirüs tedbirleri

Yeni yıl programları sebebiyle yoğunluğun olabileceği konaklama tesisleri, eğlence mekanları, restoran, kafe gibi yerlerde Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan 'Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi' ile İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgelere uyulup uyulmadığına ilişkin aktif, yoğun ve sürdürülebilir denetimler yapılacak. Yılbaşı önlemleri çerçevesinde görevli personel tarafından pandemi ile mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske kullanımı ve mesafe kurallarına uyulacak.