Her yatırımcının bilmesi gereken ''Emir Türleri''

Emir türleri tüm dünya piyasalarında işlem yapan herkes için mutlaka bilinmesi gereken bir

Her yatırımcının bilmesi gereken ''Emir Türleri''

Tüm dünya borsalarında ve kripto para borsalarında alım satım yaparken aslında her işlem emir verilerek yapılır. 

Limit  emir ve Piyasa emir olarak temel anlamda ikiye ayrılır iki emir türüde hem alım hem satım yaparken verilir.

Piyasa Emir: İşlem yapılacak olan paritede anında alım veya satım yapmak için kullanılır o an piyasa fiyatı ne ise işlem o fiyattan gerçekleşir.

Limit Emir: İlgili paritede hedef fiyata gelmesi halinde işlemin gerçekleşmesini sağlamak için daha önceden emir girilir parite istenilen fiyata geldiğinde işlem gerçekleştirilir. Örneğin THYAO hissesi 12.98 TL ama işlemi gerçekleştirecek kişi THYAO'nun bir miktar düşeceği fikrine sahip ve THYAO hissesini 12.50 TL fiyatına düşünce almak istiyor. 12.50 TL fiyattan alım işlemi için önceden ''Limit Emir'' giriyor eğer THYAO hissesi 12.50 TL fiyatına gelirse talep ettiği tutarda alım işlemini gerçekleştiriyor.

limit ve piyasa emir türleri dışında en çok kullanılan ve bilinmesi gereken emir türleri ise şunlardır:

1- Zarar Durdur Emirleri(Stop Loss)

Her işlemde kazanmak imkansız olduğu hisse ve kripto piyasalarında bilinen bir durumdur. Zararda olan pozisyonunuz için yüzde kaçtan fazla zarar etmek istemiyorum sorusunun cevabı aslında stop-losstur. Örneğin 15.04 TL'den ASELSAN hissesi aldınız ve yükseleceğini düşünüyorsunuz fakat yanıldınız ve ASELSAN hissesi düşüyor ne kadarlık bir kayıptan sonrasını istemediğinizi limit emir olarak girip ''Stop-loss'' olarak kabul etmek istediğiniz size bağlı. 

2- Biri Diğerini İptal Eder (OCO) Emirleri

Koşullu bir emir türüdür ve birleşik emirdir parite üzerinde iki yönlü emir girilir, iki yönden hangisi önce işleme geçerse diğer emir otomatik olarak iptal edilir. Örneğin, Elinizde hali hazırda bir miktar XRP coin var ve piyasanın durumuna göre elinizdeki XRP sayısını arttırmak ya da azaltmak istiyorsunuz, XRP'nin fiyatını 10 TL olarak kabul edelim eğer 12 TL fiyatına çıkarsa alım yapması ama 9 TL'ye düşerse elinizdeki tüm XRP'leri satmak istiyorsunuz önce hangi işlem gerçekleşirse diğer işlem iptal olur ve pozisyonlarınız duruma göre kapanır veya sürekliliğine devam eder.

3- İptale Kadar Geçerli (İKG)

İptale kadar geçerli emri, emir verdiğiniz paritede işlem gerçekleşene kadar ya da manuel olarak yatırımcı iptal edene kadar geçirliliğini sürdürmesi üzerine yapılmış bir emirdir.

4- Kalanı İptal Et (KİE)

Kalanı iptal et emirleri, emir anlık olarak verildiği durumlarda piyasada yatırımcının talep ettiğinden daha az satın alma fırsatı vermiştir. İlk gerçekleştirme anında ne kadar satın alım yapıldıysa kalanı iptal etmek üzerine gerçekleştirilmiş bir emirdir.

5- Gerçekleştirmezse İptal Et (GİE)

Örneğin 15 TL'den 100 tane ASELSAN hissesi almak istediniz satın alım sırası size gelmiş olduğunu düşünelim ama o an sadece 50 adet ASELSAN hissesi satışı var alım işlemi gerçekleştirilmesini engeller ta ki yatırımcının istediği 100 adet alışı tek seferde alana kadar.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler