Halka arzından 4 gün sonra, Didi uygulaması Çin'de yasaklandı

Didi, geçtiğimiz Çarşamba NYSE'de halka arzını tamamladı ve yükseliş kaydettiği ilk işlem gününün ardından hisse için sorunlar yaşanmaya başladı.

Halka arzından 4 gün sonra, Didi uygulaması Çin'de yasaklandı

Didi, geçtiğimiz Çarşamba günü NYSE'de halka arzını tamamladı ve yükseliş kaydettiği ilk işlem gününün ardından hisse için sorunlar yaşanmaya başladı.

Çin'in internet düzenleyicisinin, şirketin yolcu taşımacılığı işi olan Didi Chuxing'in siber güvenliğini incelediğini söylemesinden sonra Cuma günü yüzde 5'ten fazla geriledi.

Bilgisayar güvenliğiyle ilişkili endişeler

Çin Siber Uzay Yönetim Bürosu tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, düzenleyicinin inceleme devam ederken yeni bir kullanıcı kaydetmemesi talimatını verdiği ve böylece potansiyel risklerin fazla yayılmadığı belirtildi.

Çinli şirket SEC'e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

''DiDi, inceleme sırasında ÇHC hükümet yetkilisiyle tam iş birliği yapacak. Kapsamlı bir siber güvenlik risk incelemesi yapmayı ve siber güvenlik sistemleriyle teknolojik yeteneklerini geliştirmeye devam etmeyi planlıyor.''

Bunun yanında, Bloomberg tarafından açıklanan bilgilere göre, Çin siber uzay düzenleyici otoritesi, uygulama mağazalarına Çin'deki cirosunun yüzde 90'ından fazlasını oluşturan Didi Chuxing uygulamasını kaldırmalarını emrettiği için, hafta sonu süresince işler pek olumlu yönde gelişmedi.

Didi, Çin uygulama mağazalarından kaldırıldı

Çin yönetimi, Didi Global Inc. yarafından kişisel bilgilerin toplanması ve kullanılmasının ciddi ihlallerini sebep olarak sunarak yasağı Pazar günü açıkladı.

Somut olarak, bu nedenle Çin'de Didi uygulamasını indirmek artık pek mümkün görünmüyor fakat uygulamayı yasaklamadan önce indirenler hâlâ kullanabilirler. Didi'nin en büyük hissedarlarından biri olan SoftBank Group Corp'un hisseleri hali hazırda Tokyo Menkul Kıymetler Borsasında yüzde 5'ten fazla düşüyor ve Didi hisselerinin gelecek aylarda çok daha büyük bir düşüş yaşaması ihtimali de yüksek görünüyor. NYSE açılışı öncesinde alım satımı yarın başlıyor. ABD borsaları resmi tatil sebebiyle kapalı olacak.

Didi'nin Çin hükümetinin bu kararlarına verdiği tepkiye yönelik olarak şirket, uygulamasını Pekin'in taleplerine paralel olarak düzeltmek için çaba sarf ettiğini belirterek, bu düzenleyici tedbirin önümüzdeki dönemde gelir üzerinde negatif bir etkisi olabileceğine özellikle dikkat çekti.

Etiketler