Gübretaş'a iptal isteğinden sonra ihale yasağı geldi

Gübretaş, artan fiyat ve arz sıkıntısı nedeniyle kazandığı TİGEM ihalesinin iptalini istedi. Talebi kabul edilmeyen şirkete 6 ay ihale yasağı verildi.

Gübretaş'a iptal isteğinden sonra ihale yasağı geldi

Gübre Fabrikaları, 6 ay süreyle kamu ihalelerinden yasaklandı. Karara karşı yürütmenin durdurulması talebiyle iptal davası açılacak.

Şirketten KAP'a Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından kimyevi gübre alımına yönelik olarak 15 Eylül 2021 tarihinde yapılan ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi firmayla sözleşme imzalanamaması üzerine ekonomik açıdan en avantajlı 2. teklif sahibi Gübretaş'a 15 Ekim 2021 tarihinde sözleşmeye davet tebligatı gönderildiği belirtilirken, ihale tarihi ile sözleşmeye davet tebligatının  şirkete ulaştığı tarih arasında ulusal ve uluslararası piyasalarda oluşan olağanüstü fiyat arışları ve yaşanan tedarik/arz problemleri sebebiyle ihale şartlarını teklif koşulları ile yerine getirmenin şirket açısından imkansız hale geldiği belirtildi.

Şirket bu durumun 'aşırı ifa güçlüğü' doğurduğunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu 10. Madde çerçevesinde mücbir sebep değerlendirmesi yapılarak ihalenin iptal edilmesi ve geçici teminat mektubunun iade edilmesini yazılı olarak talep etti.

İptal başvurusu reddedildi

Şirketin açıklamasında, başvurunun TİGEM tarafından kabul edilmediği bildirilirken, şirketin 6 ay süreyle kamu ihalelerinden yasaklanmasına ilişkin kararın Resmi Gazete'nin 17 Kasım 2021 tarihli nüshasında yayınlandığını belirtti.

Karara karşı idare mahkemesinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açılacak.

Şirket açıklamasında, kamu kurumlarına yapılan ihaleli satışların konsolide satışlar içerisindeki payının 2020 yılında yüzde 0,30 olurken, 2021 yılının ilk dokuz ayında ise yüzde 0,15 olarak gerçekleştiği, bu sebeple söz konusu altı aylık yasak kararının satışlar üzerinde önemli bir etkisi olmayacağı belirtildi.

Etiketler