Gıdada KDV indiriminde sona gelindi!

Gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinin her geçen gün fiyat artışı nedeni ile yakın zamanda yapılan toplantı ile KDV oranının %1'e kadar inmesi bekleniyor. İşte detaylar...

Gıdada KDV indiriminde sona gelindi!

Düzenlemede sona gelindi!

KDV oranlarıyla ilgili düzenlemede sona noktaya gelinerek karar verildi. Sektör temsilcileriyle yapılan görüşme ile temel gıda ürünleri olan peynir, yağ, süt, et, yumurta, bebek maması, hijyenik ped gibi lüks sayılmayan ürünlerde KDV’nin tamamen kaldırılması öne sürülürken, düzenlemeyle meyve ve sebzede tarladan çıkış ile perakende satış arasındaki oran dengesizliğinin de giderilmesi de gündemde yer alıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nca KDV oranlarının aşağı çekilmesi için yürütülen çalışmada sona kararın verilmesi noktasına gelindi. KDV indirimi doğrudan vatandaşın cebine her geçen gün daha fazla yansırken, üretici, ticaret yapanları da rahatlatacak olan bu karar ile bir nebze olsun rahatlanma gündemde yer alıyor.

 Gelir İdaresi Başkanlığı’nda odalar, sektör temsilcileriyle yapılan çalışma ile temel gıda ürünleri olan peynir, yağ, süt, et, yumurta, bebek maması, hijyenik pet gibi lüks sayılmayan ürünlerde KDV’nin tamamen kaldırılması talebi öne sürerek kabul edilmesini bekledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin çok ses getireceğini söylediği yeni sistemde birkaç alternatif yer alıyor. KDV’nin sadeleştirilmesi, istisnalar, indirimler ve iade süreçlerine ilişkin çalışma hız kazanması gerektiği belirtildi. Öncelikle üzerinde durulan konu %18’lik KDV’nin düşürülmesi temel ihtiyaçlarda da verginin sıfırlanması yönünde bir çalışma yapılacağı düşünülüyor.

Tarladan çıkış ile perakende satış arasındaki dengesizlik giderilecek!

Sabah gazetesinin yayınladığı habere göre gıda, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarda KDV oranlarında yapılacak düzenlemeyle fiyat etiketlerinde düşüş sağlanması hedeflendiği için bu alanda kesin olarak bir karar alınmalıdır. Meyve ve sebzede tarladan çıkış ile perakende satış arasındaki oran dengesizliğinin de giderilmesi hedeflenen konulardan birkaçıdır. Bunun ortadan kalkması için de toptan mal, perakende ve hizmet tesliminde tek oran KDV uygulanması planlanması ile uygulamaya geçirilecek.

Mevcut uygulamada tarladan çıkış %1, perakende satışta %8 KDV alınacağı kararı yer alıyor. Sektör temsilcileri, elektrik, su, doğal gaz gibi temel ihtiyaçlardaki vergilerin de indirilmesini talep edeceğini bildirdi. Tüketici Konfederasyonu temel ihtiyaçlarda KDV’nin komple kaldırılmasını, bazı sektör temsilcileri de gıdada tek bir KDV oranı uygulanıp %1’e çekilmesini hedefleniyor. Pakette yatırımcıyı teşvik eden, tüketicinin de alım gücünü artıran tedbirler olacak. KDV, hâlihazırda 1,8 ve 18 olmak üzere 3 farklı şekilde uygulama yapılacak.