Gerçek enflasyon yüzde kaç? ENAG ve TÜİK'in rakamları neden farklı?

Enflasyon Araştırma Grubu'nun Ocak 2022 enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK rakamlarından çok daha yüksek çıkan enflasyon oranlarının aslında nasıl? Detaylar haberimizde...

Gerçek enflasyon yüzde kaç? ENAG ve TÜİK'in rakamları neden farklı?

ENAG'a göre enflasyon yüzde kaç?

Akademisyen ve ekonomistlerden oluşan bir grup olan ENAG, Ocak 2022 için enflasyon oranlarını belirledi. ENAG'a göre enflasyon Ocak ayında yüzde 15.52 artış gösterirken yıllık bazda bu oran yüzde 114.87 seviyesine kadar çıkmış durumda. 

Yani basit bir deyişle ENAG'a göre geçtiğimiz yıl 100 liraya aldığımız bir ürünü bu yıl 229 lirayı geçen bir fiyata satın alıyoruz.

ENAG Enflasyon

TÜİK'e göre enflasyon yüzde kaç?

TÜİK'de aynı gün bir enflasyon rakamı açıkladı ve TÜİK'in verilerine göre Ocak ayı tüketici fiyatı endeksi bir önceki yıla göre yüzde 48,69 arttı. Böylelikle Aralık ayının 19 yıllık enflasyon zirvesi yenilenmiş oldu.

ENAG ile TÜİK verileri geçtiğimiz dönemde yine değişiklik arz etmiş yıllık enflasyonu ENAG yüzde 82.81 olarak açıklarken TÜİK yüzde 36.08 olarak hesaplamıştı. 

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamı neden daha düşük?

Enflasyon rakamlarında uçurum fark olan iki kurum arasındaki farklılık oranlarının bu denli farklı olması incelenen ürünlerdeki fiyat farklılığından kaynaklı olabileceği gibi, ürünler arasındaki eşdeğer ağırlıkları da farklı olabilir.

Örneğin TÜİK elektrik tüketimine gelen zamların oranını farklı alırken ENAG farklı alabilir. Doğru enflasyon rakamını tamamen gerçekçi olgularla vermek neredeyse imkansız. Çünkü hayat standartlarını düşürerek hayatına devam eden bir yurttaş için enflasyon farklı olarak yorumlanabilecekken geçmişten günümüze aynı ürünleri kullanan birinin enflasyondan çok daha fazla etkilendiğini görmek mümkün olabilir.

Enflasyonun bir sorun olduğu ve hızla artış gösterdiğini görmek mümkün. Bugün gerçekleştirilen toplantının ardından kameralar karşısında konuşan Bakan Nebati, enflasyonun zirvesinin bu olmadığını Nisan ayında enflasyon rakamlarının zirve yapacağını ve daha sonrasında ise enflasyonun haliyle fiyatlarında dengeleneceğini dile getirdi.

Bu açıklamalardan sonra döviz kurlarında ve altın fiyatlarında kısmi bir sıçrama gerçekleşmiş olsa bile geçtiğimiz dönemdeki döviz krizine yol açacak kadar büyük bir sorun yaratmadığı görülmeye devam ediyor.

Ayrıca tüm dünya politika faizini artırmayı düşündüğü veya artırdığı bu dönemde faiz indirimi kararlarının ülke ekonomisine nasıl etki edeceğini ise hep birlikte göreceğiz.

Birborsa / Cem Arslan

Etiketler