Gaz fiyatlarında yükseliş devam ediyor

Avrupa'da gaz, stok endişeleriyle 7,00 Euro'dan fazla arttı.

Gaz fiyatlarında yükseliş devam ediyor

Rusya'da Gazprom'un Ukrayna üzerinden ekstra transit kapasitesi rezerve edememesi, kış arzı endişelerini artırdı. Avrupa gaz fiyatları bu sebeple bugün yaklaşık 8,00 EUR artış kaydetti.

Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub'ı Ekim vadeli gaz kontratı bugün en son Ice Endex'te 7,89 EUR yükselişle 72,99 EUR/MWh'ten işlem görürken, TTF gün öncesi kontratı 3,85 EUR artışla 69,30 EUR/MWh'ten alıcı buldu.

İngiltere NBP hub'ı Ekim kontratı Ice Futures'ta bugün en son 21,29p artışla 184,09p/th düzeyinden satış gerçekleştirdi. NBP spot gaz kontratı ise 10,00 p yükselişle 175,00 p/th düzeyinden işlem gördü.

Gazprom, Ekim ayı için Ukrayna üzerinden Avrupa'ya ek gaz taşıma sınırı rezerve edemedi.

IHS Markit Gaz Uzmanı Laurent Ruseckas , "Kapasite ihalesinin sonuçları, Gazprom'un müşterilerine tedarik etmeye ve sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeye odaklandığının ve kendini bu yükümlülüklerin ötesinde Avrupa gaz sektörünün istikrara kavuşturulmasında özel bir role sahip olmadığının bir başka göstergesidir" ifadelerini kullanıyor.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, Batı Avrupa'daki depolama tesisleri en son yüzde 72 dolayında kaydedildi.

Bu rakam bir önceki senenin aynı döneminde yüzde 94 düzeyinde idi.

Etiketler