Ev alım-satımında yeni dönem başlıyor

Ev alım-satımlarında Türkiye'de bir ilk olacak. Tapuya entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulması kararlaştırılırken yurt dışından da tapu ve kadastro temsilcilikleri kurulacak.

Ev alım-satımında yeni dönem başlıyor

Ev alım satımında yeni dönem başlıyor. Buna göre, Gayrimenkulden alınan vergiler diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi göz önüne alınarak yeniden değerlendirilecek. Türkiye'de ilk niteliğinde tapuya entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak. Yurtdışında da tapu ve kadastro temsilcilikleri açılacak.

Sabah'ta yayınlanan habere göre Gelir İdaresi Başkanlığı emlak sahipliği üstünden alınan vergileri yeniden değerlendirmek için kolları sıvadı. Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alımsatım değerinin belirlenmesi ve beyana ilişkin sistem devreye alınacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak.

Taşınmazların değerlerine yönelik veriler mülkiyet bilgileriyle tutulacak. Yurtdışında da tapu ve kadastro temsilcilikleri açılacak. Yerli, yabancı Türkiye'ye gelmeden tapu işlemini gerçekleştirebilecek. Taşınmazların değeri toplu değerleme yöntemi ile belirlenmiş olacak.

Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı'na göre Gelir İdaresi Başkanlığı emlak sahipliği üstünden alınan vergiler diğer tasarruf araçlarının vergilendirilmesi dikkate alınmak sureti ile yeniden değerlendirilecek. Gayrimenkul sahipliği üstünden alınan vergiler tasarrufun teşviki ve üretken alanlara yönlendirilmesini esas alacak şekilde gözden geçirilecek. Türkiye genelinde 60 milyonun üstünde parsel, 35 milyonu bağımsız bölüm olmak üzere hisseli, müstakil tapu örnekleriyle beraber 200 milyonun üstünde tapu senedi bulunuyor. Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin yeni bir sistem devreye alınarak vergileme etkinleştirilecek.

Bu kapsamda ilgili bakanlıklar sistemin tasarımı ve uygulamasına ilişkin düzenlemeler ile gerekli altyapıyı beraber oluşturulacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre bir emlak değer bilgi merkezi kurulacak ve taşınmazların değerlerine yönelik veriler mülkiyet bilgileri ile tutulacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023- 2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nı önümüzdeki yıl tamamlayacak. Kayıt dışı ülke ekonomisine ilişkin etki ve politika analizleri yapılacak. Makro ve sektörel seviyede vergi açığının vergi türleri bazında hesaplanmasına ve makroekonomik gelişmelerin vergi açığına ilişkin etki ve politika analizleri gerçekleştirilecek. Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma Sistemi sektörlere ilişkin sektörel risk analizi yapılmasına imkân sağlayacak şekilde geliştirilecek.

Türkiye'de ilk kez taşınmaz değerleme bilgi merkezi kurulurken, yurt dışında da tapu ve kadastro temsilcilikleri açılacak. Yerli, yabancı Türkiye'ye gelmeden tapu işlemini gerçekleştirebilecek. Taşınmazların değeri toplu değerleme yöntemi ile belirlenmiş olacak. Toplulaştırma, kamulaştırma, imar uygulamalarının etkinliğini artırma, piyasanın sağlıklı işlemesi sağlanacak.

Türkiye'deki bütün taşınmazların değer haritaları çıkarılacak. Yurtdışındaki Türk yurttaşları, yabancı uyruklu kişiler Türkiye'deki taşınmazlara ilişkin tapu işlemlerini bulundukları ülkelerde de yapabilecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Cumhurbaşkanı kararıyla yurt dışında şirket de kurabilecek.

(AA)

Etiketler