Erdoğan: Faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ziyareti sonrasında medya çalışanlarına açıklama yaptı. Ekonomide yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmeler de yapan Erdoğan, "Ben hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım.

Erdoğan: Faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan dönüşü medya mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erdoğan, ekonomideki gelişmeleri, faiz tartışmaları ve asgari ücrete yönelik soruları da yanıtladı.

Erdoğan'ın açıklamalarında ön plana çıkan ifadeler şunlar oldu:

Bu ülke bizden önceki senelerde dünya ortalamalarının çok üzerinde oranlarla, yüksek maliyetlerle borçlanmak mecburiyetinde bırakıldı. Bu bağımlılık demekti. Ekonomik olarak bağımlı bir ülke kendi politikalarını elbette hayata geçiremez. Belirlenmiş çizginin dışına çıkmaya çalıştığınız zaman karşılaşacağınız şey şantajdır. Buna karşı koyacak dirayetiniz yoksa istikrarsızlığa mahkum edilirsiniz.

"Faiz sebep, enflasyon neticedir” tezim değişmedi

Son günlerde kur üstünde iktisadi temelleri bulunmayan hareketler sebebiyle yaşanan fiyat artışlarının oluşturmuş olduğu problemleri de milletimizin lehine yatırım, istihdam ve üretimle çözeceğiz. Büyüyeceğiz, büyüdükçe milletimiz kazanacak. Şunu çok açık net söylemem gerekmektedir. İktidara geldiğimiz ilk günden beri beri ekonomideki tezimiz özellikle düşük faizdir ve bir de faiz-enflasyon ilişkisini ben sürekli “faiz sebep, enflasyon neticedir” diye işlemişimdir. Bu tezim değişmedi. Bugün de ben yine aynı tezi savunuyorum ve buna inanıyorum.

Tabi burada bazıları bunun tam aksini savunuyorlar. Bunlar enflasyonun sebep, faizin netice olduğunu savunuyorlar. Peki öyleyse dünyaya şöyle bir bakalım; şu an için global ekonominin egemen olduğu dünyada acaba enflasyon sebep, faiz netice midir; yoksa faiz mi sebep, enflasyon mu neticedir? Şu anda işte ABD’da enflasyonun geldiği nokta ortada. Avrupa’da enflasyonun geldiği nokta ortada. İsrail’e bakalım… İsrail’de faiz nedir, enflasyon nedir, oranlar ne durumdadır? Buna bakalım. Buna baktığımız zaman bizim tezimizin doğru olduğunu oralarda zaten görüyoruz. Şu anda da ben yine iddiamdayım.

"Faizin yükseltilmesini savunmayacağım"

Tayyip Erdoğan, zaten en başından itibaren düşük faizden bahsediyor ve “Bu faiz inecek” diyor. Ben hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım. Farklı düşünenler de çıksa Tayyip Erdoğan aynı noktadadır. Asla bu konudan taviz vermem. Çünkü bu benim hem de değerler silsilesi içerisindeki yapımdır. Bundan taviz veremem ve vermeyeceğim. Bu şekilde gidişle de biz bu işi başaracağız.

Etiketler