Enflasyona karşı kâr ettiren hisseler

Son 5 senede senelik bazda getirisi enflasyonun üstünde olan hisse sayısı 13 oldu. 2021 senesinde yalnızca 5 hissenin getirisi pozitif

Enflasyona karşı kâr ettiren hisseler

Son zamanlarda Türkiye'de yatırımcıların gündemi enflasyon ve enflasyonun götürdükleri. Merkez Bankası’nın piyasa beklentisinin dışında faiz indirimi kararından bu yana artık bütün hesaplar parayı enflasyona ezdirmemek üzerine.

Mevduatın bunu başaramadığı artık kesin. Hele hele Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyonu işaret edip faizi indirmesinden itibaren mevduata yönelik tasarruf, herkesin gündeminden çıkmış durumda. Dolara yatırım yapmanın dönüp dolaşıp yine bizim cebimize zararı olduğu da kesin olduğuna göre… Geriye çok da fazla alternatif kalmıyor. Profesyonel bir yatırımcı için elbette seçenek çok. Piyasalarda trade edebilecek yani al-sat yapabilecek kadar bilgisi ve zamanı olanların zaten enflasyon gibi bir derdi yok. Fakat geri kalan çok büyük bir çoğunluk için artık bu büyük bir dert. Çünkü eldeki paranın değeri gün geçtikçe eriyor. Altın içinse yeni bir baharın ne zaman geleceği büyük bir soru işareti. Hisse senetlerinde durum çok enteresan. 2016-2020 arasında senelik bazda getirisi enflasyonun üstünde olan hisse senedi sayısı yalnızca 13. Bu sene de getirisi pozitif olan hisse sayısı ise 5.

Enflasyona karşı kâr ettiren hisseler - Resim : 1

Bu yıl ilk çeyrek haricinde Borsa İstanbul'da yukarı yönlü sert veya düzenli hareketler görülmedi. Bununla birlikte değerleme bazında bakıldığında fiyatların ucuz olmadığını iddia eden tek bir profesyonel bile yok (dolar bazlı). Kazandırma geleneği olan Hisse senetleri senenin son çeyreğinde ya farkı kapatıp yeniden enflasyon üstü bir getiriye ulaşacak veya 5 senelik gelenek bozulacak ve hem enflasyon hem de dolar bazında zarar ettirmemiş tek bir hisse senedi daha kalmayacak.

Alış
Satış
Değişim 47.6999%
Son Değer 9692.72
En yüksek 9766.89
En düşük 9667.55
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler