Enflasyon verileri açıklandı!

Her ay olduğu gibi ayın 3. Gününde enflasyon verileri TÜİK tarafında açıklanırdı. Ancak 3. Günün pazara denk gelmesi nedeni ile enflasyon verileri 4 nisan pazartesi günü açıklandı. İşte detaylar...

Enflasyon verileri açıklandı!

Enflasyon oranları açıklandı!

Her ayın başında yapıldığı gibi bir önceki ay için açıklanan enflasyon rakamları son dakika gelişmeleri takibi başlayıp belli oranlarda bir rakam açıklaması yapılıyor . Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından Mart ayı verisi kamuoyu ile son dakika şeklinde paylaşılarak şok bir rakam verdi. Bilindiği gibi Şubat ayının enflasyon rakamı %54.44, kira artış zamanı gelenler için de zam oranı %25.98 olarak açıklanıp bu enflasyon oranı her alana değinilmesini sağlamıştı. Durum böyle olunca mart ayında maddi açıdan özellikle dar gelirli ve orta gelirli vatandaşlar oldukça zorluk çekmeye başladı. Bu zorlukların aşılması için her ay fazla oranda artış yaşanan enflasyon rakamlarının bir nebze olsun düşüş yaşaması gerekli.

Nisan ayının ilk haftasına giriş ile birlikte Mart ayı enflasyon rakamları da araştırılan başlıklar arasında yerini alarak bu ayki rakam oldukça merak edilmeye başlandı. Bilindiği üzere Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ayın 3’üncü gününde enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaşarak açıklama yapıyor. 3 Nisan Pazar gününe denk geldiği için 2022 Mart ayı verileri 4 nisan pazartesi günü açıklanma kararı alındı. Diğer yandan enflasyon oranlarının belli olmasının ardından kira artış oranı da ortaya çıkmış olacağı için belli oranlarda bir bekleyiş yaşandı.

Enflasyon oranları şu şekilde

Enflasyon oranları 4 nisan Pazartesi itibari ile açıklanarak neredeyse bir şok yaşandı. Enflasyon mart ayında %5,46 artarken yıllık bazda %61,14 olduğu açıklandı. Yakın zamanda İstanbul için açıklanan enflasyon oranı geçen ayda %63.38 oranında açıklanıp bu ay TÜİK tarafından yapılan açıklama ile böyle bir rakam verilmesi hiç doğru bulunmadı.

 Bu orana göre İstanbul için enflasyon oranı neredeyse iki katına çıkarak İstanbul ilinde yaşayan insanları bir hayli zorluk beklediğinin göstergesi olacaktır. Yaşanan bu artış oranları her geçen gün yaşanan hayatın daha zorlu hale gelmesine neden olmaktadır. Vatandaş her ne kadar belli oranlarda bir kısmaya gitse bile yapılan bu sürekli zam sistemi pek çok aileyi oldukça zor bir sürece sokmuştur.