Kredi ödeyenler dikkat! Masraflar iade ediliyor!

Kredi ödeyen vatandailar için büyük müjde! Bankalar yeni yapılwn sözleşme ile belli oranda bir tutarı geri ödeyeceğini duyurdu. İşte detaylar...

Kredi ödeyenler dikkat! Masraflar iade ediliyor!

Kredi kullanana müjde! Masraflar iade edilecek!

Bankalara gelen tüketici freni ile, borcunu erken ödeyen vatandaşlardan ücret ve masraflar kesilerek belirli bir ek ücret isteniyordu. Artık o masraflar geri iade edilerek vatandaşlara geri ödeme yapılacak. Cayma hakkı hükümleri uygulanarak vatandaşlara 1.700 TL oranında bir geri ödeme yapılabilir. Yan ürün, hizmetler kredi kullanım şartı olarak sunulamadan direk olarak kişinin hesabına aktarım yapılacak. Tüketici kredisi kullanan kişileri belli oranda rahatlatacak olan çok sayıda kolaylık ve haklar yeni kanun ile getirildi.

 Bu kanuna göre tüketici kredilerinde kredi borcunun tamamının erken ödenmesi halinde bildirim aranmaksızın cayma hakkı hükümleri uygulanarak kişilere belli oranlarda geri ödeme yapılacak. Tüketici kredisi sözleşmesi, kredi ile ilgili olanlar hariç yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamadan kısa sürede geri ödeme yapılacak. Tüketici Kanunu’nda yapılan değişiklikle tüketici kredileri, devre mülk ve tatil satışları konusunda vatandaşlar kapsamlı bir korumaya alınarak pek çok tüketici kararı geri getirildi.

Ürün teslimi zorunlu hale geldi

Yeni düzenlemeyle ön ödemeli olarak satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte tüketiciye teslimi zorunlu hale gelerek bu süre boyunca ödenen belli tutarlar tüketiciye geri ödenmesi gerekecek. Yapılan son değişiklikler tam olarak tüketiciye yönelik şekilde yapılıp tüketiciye her alanda yardımcı olundu.

Düzenlemeyle yan ürün ve hizmetlerin kredi kullanım şartı olarak sunulmasına sınırlama gelerek belli oranlarda bu sınırları geçenlere ceza uygulaması planlanıyor. Ayrıca tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorunluluğu da sözleşme şartlarına eklenenler arasında yer alıyor.

Önce ki sözleşme şartlarına göre kişi kredi aldığı bankanın bağlı olduğu sigorta şirketine bağlı şekilde çalışıp bu sigorta şirketine geçiş yaparken belli ücretler ödemek zorundaydı. Ancak yapılan değişiklik ile bankalar her sigorta şirketini kullanıma devam edecektir. Kredi bağlantılı sigortanın, kredi borcunun geri ödenme teminatını sağlamak amacıyla meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması sözleşmeye eklenen şartlar arasında yer alır. Sözleşme tamamen tüketiciyi düşünen şartlar eklenerek yapılmıştır.