Emtia piyasası çok endişeli!

Enflasyon baskısından dolayı etkilenen piyasalardan biri de emtia piyasası oldu.

Emtia piyasası çok endişeli!

Bir süredir farklılık gösteren emtia piyasasında endişeler devam ediyor. Farklı farklı ürünlerde yaşanan azalışlar yatırımcısını oldukça etkiledi. Merkez Bankası politika faizlerinden olumsuz olarak etkilenen emtia piyasası düşüş yaşadı. Bir önceki hafta görülen pozitif seyirden sonra geçen hafta düşüşler yaşayan emtia piyasası negatif seyrediyor.

Avrupa Merkez Bankası tarafından geçen hafta yapılan faiz artırımından sonra para politikalarıyla ilgili belirsizlikler bir nebze de olsa azaldı. Bu azalış emtia piyasasını olumlu olarak etkilerken, ABD enflasyon beklentilerini aşması emtia piyasasının negatif seyretmesine sebep oldu. ABD enflasyon verileri arasında yer alan Tüketici Fiyat Endeksi Ağustos ayında aylık bazda beklenilenin aksine %0,1, yıllık bazda da %8,3 oranda artış gösterdi. Hal böyle olunca Euro bölgesinde yıllık enflasyon Ağustos ayında %9,1’e çıkarak rekor kırdı.

Emtia piyasasını dolar vurdu!

Emtia piyasasıyla ilgili açıklama yapan analistlerin açıklamalarını incelediğimizde merkez bankalarının faiz artırımına devam etmesi halinde beklentilerinin güçlendiğini belirterek ABD tarafından gerçekleştirilecek toplantıdan önce doların emtia piyasasını etkilediği açıklandı. Özellikle FED tarafından açıklanacak olan faiz kararından sonra emtia piyasasında endişeler oldukça arttı.

Emtia piyasası çok endişeli! - Resim : 1

Tarım emtiaları düştü!

Geçen haftaki raporları incelediğimizde tarım emtialarında düşüş yaşandığı öne çıktı. Özellikle Chizago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday %1,1 ve mısır %0,8 oranında azalış gösterirken, pirinç ise %1,4 ile soya fasulyesi %2,4 oranında artış gösterdi.

Ayrıca dünya genelinde buğday üretiminin artış göstermesiyle buğday fiyatları değer kaybına, soya fasulyesinin de fiyatının artmasına neden oldu.

Geçen hafta ayrıca pamuk %5,3, kahve %5,9 oranında değer kaybederken şeker %0,3 oranında arttı. Kakao ise değerleri yatay olarak ilerledi. Küresel büyüme yavaşladığından dolayı kahve talebine yönelik endişeler de kahve fiyatlarını olumsuz olarak etkilerken, Brezilya genelinde şeker üretiminin azalması da şeker fiyatlarında yükseliş olmasına neden oldu.

Endişeler artıyor!

Emtia konusunda değerlendirmeleriyle ön plana çıkan Zafer Ergezen tarafından açıklama yapıldı. Ergezen, buğdayın haftayı düşüşle tamamladığını söyleyerek:

”Avrupa’da artan hava sıcaklıkları nedeniyle buğday ve mısır üretimine yönelik endişeler devam ediyor. Yeni açıklanan üretim tahminlerindeki artışa rağmen cuma günü fiyatlarda artış vardı. Fakat yüksek üretim tahminleri nedeniyle yükselişin sınırlı kalması bekleniyor. Zaten buğday haftayı da düşüşle kapattı” dedi.

Mısırda yaşanan düşüşle ilgili Ergezen petrol fiyatlarının mısır talebini olumsuz olarak etkilediğini ve bu nedenle petrol fiyatlarında olan değişimin üreticilerin mısır talebinin artmasına veya azalmasına sebep olduğunu söyledi.