El Salvador: IMF, Bitcoin baskısını eleştiriyor

El Salvador, Bitcoin'i resmi ulusal para birimi olarak memnuniyetle karşılıyor. Uluslararası Para Fonu'nun genel bir blog yazısında bu proje hakkında şüpheleri var.

El Salvador: IMF, Bitcoin baskısını eleştiriyor

El Salvador Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin'i resmi ulusal para birimi olarak tanıtma planıyla sadece arkadaş olmuyor. Uluslararası Para Fonu, kripto para birimini bir devletin resmi para birimi yapma planlarından da etkilenmedi. 

Bir blog yazısı bu haftanın Salı gününden itibaren, El Salvador'daki planlardan açıkça bahsedilmese bile, böyle bir girişim eleştirel olarak görülüyor. Bir kripto varlığa yasal ihale statüsü verilecekse, borçların ödenmesi için her alacaklı tarafından kabul edilmelidir. Vergi parası bunlardan biridir. Kripto para birimi o zaman aslında merkez bankası tarafından verilen banknotlar ve madeni paralar (para birimi) ile aynı statüye sahip olacaktır. Teorik olarak, kripto para biriminin günlük satın alımlar için zorunlu ödeme aracı haline geldiği bir yasa da mümkün olacaktır. Ancak yazarlar, burada yerel fiyatların çok istikrarsız hale gelebileceği tehlikesini görüyorlar.

El Salvador için döviz kuru riski çok mu yüksek?

Ayrıca, istikrarlı bir ulusal para birimine ve düşük enflasyona sahip ülkelerin bununla pek ilgilenmediği de IMF katkısının yazarları için açıktır. Peki ya son on yılda ulusal para biriminin işlevini ABD dolarının devraldığı ekonomik olarak istikrarsız yaşayan El Salvador'da? Burada yazarlar, Bitcoin'in resmi bir ödeme aracı olarak tanıtılmasının kesinlikle finansal katılımı teşvik edeceğini savunuyorlar. Ancak yine de nüfus için sabit bir döviz kuru riski olacaktır. Her satın alma işleminde, El Salvador, Bitcoin veya ABD doları söz konusu olduğunda hangi ödeme yönteminin daha uygun olacağını kendinize sormanız gerekir.

Etiketler