Ekonomistler Merkez Bankası (TCMB) Faiz Kararı Tahminini Açıkladı!

Ekonomistler, bu ay içerisinde TCMB'nin faiz oranını 500 baz puan yükselterek %30'dan %35'e çıkaracağını tahmin ediyor.

Ekonomistler Merkez Bankası (TCMB) Faiz Kararı Tahminini Açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 26 Ekim tarihindeki toplantısına ilişkin beklentiler gündemde. Ekonomistler, TCMB'nin bu ayki toplantısında faiz oranlarını 500 baz puan artırarak yüzde 30'dan yüzde 35'e yükselteceğini tahmin ediyorlar. Bu kararın ardından, gözler TCMB'nin 2 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştireceği 'Enflasyon Raporu' sunumuna çevrilecek.

TCMB, bu yıl içerisinde sık sık faiz artışlarına gitmiş ve politika faizini yükseltmiştir. Son olarak Eylül ayında 500 baz puanlık bir artışla politika faizini yüzde 30 seviyesine taşımıştı.

Ekonomistler, faiz artırımına ilişkin tahminlerini de sunmuş durumda. Ankete katılan 22 ekonomistin tamamı faiz artışı bekliyor, ancak artış miktarı tahminlerde farklılık gösteriyor. En yüksek tahmin yüzde 35, en düşük tahmin ise yüzde 32,50. Ortalama tahmin ise yüzde 34 olarak belirlenmiştir.

2023 yıl sonuna ilişkin beklentilere bakıldığında, 16 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 40,00 olarak görülüyor. 12 ay sonrasına ilişkin tahminler de benzer şekilde değişkenlik gösteriyor.

TCMB'nin 26 Ekim tarihinde açıklayacağı faiz kararı, piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Ayrıca, kurumun 2 Kasım tarihinde gerçekleştireceği 'Enflasyon Raporu' sunumu, ekonomistlerin ve yatırımcıların politika beklentilerini şekillendirmede önemli bir rol oynayacak.

Etiketler