Ekim Ayında Yıllık Enflasyon %61.36'ya Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı enflasyon verilerini paylaştı. Buna göre, tüketici fiyatları Ekim ayında yıllık olarak %61,36 artarken, aylık bazda ise %3,43 yükseldi.

Ekim Ayında Yıllık Enflasyon %61.36'ya Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ekim ayında aylık bazda %3,43 artarken, yıllık enflasyon %61,36 olarak hesaplandı. Ekonomistler, Ekim ayında enflasyonun aylık %4,08 artmasını beklerken, bir önceki ay %61,53 olan yıllık enflasyonun ise %62,36'ya yükseleceği tahmin edilmişti. Ancak açıklanan verilere göre, Ekim ayında enflasyon beklentilerin altında gerçekleşti.

TÜİK Enflasyon Verilerini Açıkladı

TÜİK'nın açıklamasına göre, en yüksek artış lokanta ve otellerde yaşandı. Ayrıca, konut grubu en az artış gösteren ana grup oldu. Ekim ayında bir önceki aya göre en fazla artış gösteren ana grup ise giyim ve ayakkabı oldu.

TÜFE'deki değişimlere bakıldığında, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişimlerin Ekim ayında bir önceki aya göre %3,48, bir önceki yılın Aralık ayına göre %60,05, bir önceki yılın aynı ayına göre %67,61 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,65 olduğu görüldü.

TÜFE Yükselişini Sürdürüyor!

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise Ekim ayında bir önceki aya göre %1,94 artış gösterdi. Yıllık bazda Yİ-ÜFE ise %39,39 artış kaydetti.

TÜİK verilerine göre, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme alt sektörü yıllık bazda azalış gösteren tek alt sektör oldu. Temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri ve içecekler ise endekslerin en fazla arttığı alt sektörler olarak öne çıktı.

Aylık bazda ise tütün ürünleri, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme ile kok ve rafine petrol ürünleri alt sektörlerinde en yüksek azalışlar yaşandı. Ham petrol ve doğal gaz, basım ve kayıt hizmetleri ile su ve suyun arıtılması ve dağıtılması alt sektörleri ise aylık bazda en fazla artış gösterenler arasında yer aldı.

Bu verilere göre Türkiye'de enflasyonla mücadele devam ederken, ekonomiye ilişkin gelişmeler yakından takip edilmeye devam edecek.

Etiketler