Faiz Artışının Sonuna Geldik Mi? FED Daha Fazla Faiz Artıracak Mı?

Fed Başkanı Powell'ın ifadeleri, faiz artırım kampanyasının sona yaklaştığına dair spekülasyonları canlandırdı.

Faiz Artışının Sonuna Geldik Mi? FED Daha Fazla Faiz Artıracak Mı?

Amerikan Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı, ancak Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözleri, faiz artırım kampanyasının sona erdiği spekülasyonlarını tekrar gündeme getirdi.

Ekonomistlere göre, Powell'ın açıklamalarından çıkan ana sonuçlardan biri, faiz artırım döngüsünün zaten sona erdiği yönünde artan bir olasılık olduğu. Comerica Bank baş ekonomisti Bill Adams, Powell'ın açılış konuşmasında Fed'in politika rehberliğini değiştirdiğini ve faiz oranlarını daha fazla artırmak yerine mevcut seviyelerde sonlandırma olasılığını gündeme getirdiğini belirtiyor.

Powell'ın açılış konuşmasında, politikanın ne kadar süre kısıtlayıcı kalacağını düşündüğünü de vurgulaması, faiz indirimlerine yönelik bir kapının açıldığını gösteriyor. Powell, mevcut toplantıda faiz indirimlerini değerlendirdiğini ifade etti.

Eski New York Fed Başkanı William Dudley, Powell'ın faiz oranlarının ekonomiyi yavaşlatmak için yeterince yüksek olduğuna inandığını ve bu güvenin piyasaya yansıdığını söyledi. Ancak ekonomistler, enflasyon risklerinin yeniden ortaya çıkması durumunda Fed'in faizlere müdahale edebileceğini belirtiyor.

Sonuç olarak, Powell'ın sözleri birçok ekonomisti faiz artırımı yapmama yönünde düşünmeye yöneltti. High Frequency Economics ABD baş ekonomisti Rubeela Farooqi, "Temel senaryomuz oranların zirvede olduğu yönünde olmaya devam ediyor" dedi.

Etiketler